Nieuws
858862
Nieuws

Obama in bres voor Google en Facebook

President Obama van de VS verwijt Europese regeringen de grote Amerikaanse techbedrijven vanuit 'commerciële motieven' in hun groei te beperken in de eurozone.

Bedrijven als Apple, Facebook en vooral Google wordt in Europa teveel in de weg gelegd, zo liet Obama maandag doorklinken. De Verenigde Staten en Europa zijn verwikkeld in handelsgesprekken in de TTIP: de Transatlantic Trade and Investment Partnership.

Vanwege de zorgen over Amerikaanse veiligheidsdiensten als de NSA, die via Amerikaanse multinationals hebben meegekeken in Europese data van personen, hebben overheden in Europese landen beperkingen doorgevoerd.

Commercieel belang

Volgens Obama heeft dit nu het effect van protectionisme gekrengen. Google wacht nog een serie anti-medededingingszaken vanuit Brussel. Privacywaakhonden hebben al voorgesteld om rechtszaken tegen Google te beginnen, omdat de zoekmachine het ´recht om te worden vergeten' niet aan de wetgeving van onder andere Duitsland en Frankrijk zou voldoen.

,,Ter verdediging van Google en Facebook, soms is het antwoord van Europa meer commercieel gedreven dan iets anders'', reageerde Obama hierop.

Blokkades

Hij zegt te begrijpen dat landen als Duitsland vanwege de ervaringen met de Stasi-veiligheidsdienst erg gevoelig zijn voor datagebruik en controles. ,,Maar soms werpen hun serviceproviders die niet met die van ons kunnen concurreren blokkades op voor onze bedrijven die voorkomen dat ze daar goed kunnen werken.''