Nieuws
858908
Nieuws

Microsoft en Alibaba pakken piraterij aan

Microsoft en Alibaba slaan de handen ineen om softwarepiraterij in China aan te pakken. De twee bedrijven willen de Chinese consument bewuster maken van de risico's die aan het gebruik van illegale software verbonden zijn.

In China komt softwarepiraterij veel voor. Microsoft is een van de bedrijven die daardoor omzet misloopt, bijvoorbeeld omdat het besturingssysteem Windows op grote schaal wordt gekopieerd. Samen met het Chinese Alibaba, een van de grootste webwinkelbedrijven ter wereld, wil het Amerikaanse technologieconcern een einde maken aan deze praktijken.

Onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is dat Alibaba maatregelen neemt om te voorkomen dat illegale Microsoft-producten te koop worden aangeboden in zijn webwinkels, waaronder Taobao Marketplace en Tmall. Ook gaat Alibaba Chinese consumenten die gekopieerde software hebben aangeschaft, helpen om hun geld terug te krijgen.

Beschermen

"Microsoft wil consumenten beschermen tegen illegale software die ze blootstelt aan spyware, malware en virussen. Die kunnen leiden tot computercrashes, netwerkproblemen, het verlies van persoonlijke data en het lekken van gevoelige zakelijke informatie", aldus Microsoft-topman Tim Cranton. De verklaring staat op diverse websites, waaronder ZDNet.

Volgens Cranton is de samenwerking met Alibaba ook goed nieuws voor Chinese ondernemers die zich wél aan de regels houden. "Innovatieve bedrijven die zich aan de wet houden, plukken de vruchten van een veiligere digitale marktplaats waar het auteursrecht wordt gerespecteerd."