Nieuws/Binnenland
858918
Binnenland

Provincie Limburg: 'Verheijen declareerde niet onrechtmatig'

De provincie Limburg zegt dat voormalig VVD-gedeputeerde Mark Verheijen geen onterechte declaraties heeft ingediend. Gedeputeerde Staten van Limburg concluderen dat na extern onderzoek naar tien omstreden declaraties waarover NRC Handelsblad eerder deze maand publiceerde.

De onderzoeker heeft de declaraties niet inhoudelijk getoetst maar alleen gekeken of de controle door de provincie heeft gewerkt. Desondanks concludeert gouverneur Theo Bovens dat er geen onterechte declaraties zijn uitbetaald. ,,Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde'', schrijft hij aan Provinciale Staten.

Terugbetalen

De VVD-politicus zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van in totaal 399,90 euro. Het gaat volgens hem om een reis met de dienstauto naar een vergadering in Amsterdam en treinreizen naar een verjaardagsborrel en een tv-uitzending over verkiezingen. Verheijen heeft beloofd die kosten terug te betalen.

NRC Handelsblad schreef eerder deze maand dat Verheijen duizenden euro's te veel had gedeclareerd. De provincie liet naar aanleiding van de publicatie onderzoeken of de controle op declaraties nog adequaat is. Het systeem werkt nog en is juist toegepast bij de tien omstreden declaraties, is de conclusie.

Extra vergadering

Provinciale Staten hebben maandagavond een extra vergadering over de declaraties van Verheijen.

Verheijen is tegenwoordig Tweede Kamerlid. Hij legde zijn werk tijdelijk neer na ophef over verkeerde declaraties en beschuldigingen over corruptie.

Verheijen en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra willen niet reageren zolang het eigen onderzoek van de partij naar Verheijen nog loopt.