Nieuws/Binnenland
858919
Binnenland

Verdachte van balkonmoord Enschede vrij

De verdachte van de zogenoemde 'balkonmoord' in Enschede komt dinsdagochtend op vrije voeten. De 38-jarige Peter B. kreeg vorig jaar van de rechtbank negen jaar cel wegens doodslag, omdat hij zijn 17-jarige vriend in Enschede over de balkonreling van hun woning op de derde verdieping zou hebben geduwd tijdens een ruzie.

De verdachte ontkent dat en ging in hoger beroep. Een deskundige zou twijfelen of de duw bewezen is. Het gerechtshof bepaalde maandag dat de man vrijkomt in afwachting van de behandeling van het hoger beroep op 26 mei.

Surveillerende politieagenten ontdekten de 17-jarige jongen 11 januari 2013 rond 03.30 uur onder aan de flat met zijn hoofd in een plas bloed. Terwijl hij in het ziekenhuis om 04.10 uur overleed, meldde de verdachte zich bij de politie met de mededeling dat hij zijn vriend tijdens een ruzie had geduwd. Dat herhaalde hij tegen diverse agenten, totdat hij met een advocaat had gesproken. Daarna beriep hij zich op zijn zwijgrecht en ging vervolgens ontkennen. De rechtbank vond dat de verdachte in het bekennen stellig en eenduidig was, terwijl later bij het ontkennen het verhaal steeds iets anders was.

Ook baseert de rechtbank de veroordeling op een onderzoek door drie deskundigen. Zij hebben de aannemelijkheid van een val of een duw onderzocht, onder meer met een dummy en een hoogwerker. De rechtbank heeft uit die onderzoeken geconcludeerd dat vallen niet aannemelijk is. In een nieuw verhoor op verzoek van advocaat John Peters stelde een van deze deskundigen dat die conclusie veel te kort door de bocht is geweest. De advocaat verzocht het gerechtshof in Arnhem om de hechtenis van B. op te heffen tot het hof zich over de zaak buigt.