Nieuws/Buitenland
858922
Buitenland

'Duitse kiezer heeft weinig in te brengen'

Meer dan 60 procent van de Duitsers denkt dat de kiezer weinig in te brengen heeft. De invloed van economische factoren op de politiek is zo groot dat de democratie wordt beperkt. Dit is volgens opiniepeiler Infratest dimap de verrassende uitkomst van een maandag gepubliceerde peiling onder 1400 mensen.

Het opinieonderzoek is afgelopen jaar verricht in opdracht van de Vrije Universiteit van Berlijn en richtte zich op democratie en links extremisme. Eén op de drie ondervraagden heeft ook geen vertrouwen in de kapitalistische samenleving en meent dat die op den duur onherroepelijk leidt tot armoede en zelfs honger.

In de voormalige communistische DDR (Duitse Democratische Republiek) meende bijna 60 procent dat communisme en socialisme goede ideeën zijn die tot dusverre slecht zijn uitgevoerd. In West-Duitsland was 37 procent van de ondervraagden deze mening toegedaan. Links-extremisme is volgens Infratest dimap „de grondhouding” van 14 procent van de West-Duitsers en in de ex-DDR is dat percentage twee keer zo hoog.