Nieuws
858924
Nieuws

Rechter verbiedt loonoffer V&D

V&D mag geen loonverlaging doorvoeren voor werknemers die lid zijn van vakbonden FNV en CNV. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank maandag bepaald. V&D gaat in hoger beroep.

V&D wilde de lonen met 5,8% korten. Volgens het bedrijf is die maatregel nodig om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Werknemers zouden tussen de €200 en €300 per maand mislopen.

'Eenzijdige maatregel'

De vakbonden wilden de 'eenzijdige maatregel' van tafel en spanden daarom een kort geding aan. Een nieuw overleg tussen de partijen leverde vorige week niks op, en dus moest het definitieve oordeel vandaag van de rechter komen.

De Amsterdamse rechtbank noemde de maatregel van V&D niet terecht (de volledige uitspraak is hier te vinden). De warenhuisketen mag de loonverlaging dan ook niet doorvoeren voor leden van FNV en CNV.

Niet-leden

CNV Dienstenbond had alleen voor de eigen leden een verbod op de loonverlaging geëist, maar de FNV had naast de eigen leden ook voor het voltallige personeel een verbod geëist.

Hier ging de kantonrechter echter niet in mee. Volgens de rechtbank heeft de bond onvoldoende aan kunnen tonen dat de vordering ook "gedragen wordt door (een duidelijke meerderheid van) die niet-leden".

Hoger beroep

V&D liet maandag al snel na het vonnis weten dat het spoed-appèl aanvraagt (hoger beroep). "De loonmaatregelen zijn een belangrijk onderdeel voor de continuïteit van het bedrijf", liet topman Don Roach in een reactie weten.

Zie ook: 'Personeel V&D de sigaar'

De warenhuisketen wees er ook op dat "vast is komen te staan dat we onze loonmaatregelen niet mogen doorvoeren bij leden van de vakbonden. Bij het merendeel van de werknemers kunnen de maatregelen wel doorgevoerd worden als gevolg van dit vonnis. V&D beraadt zich hierover."

Precedent

"Dit is heel goed nieuws voor de V&D'ers, maar ook voor alle werknemers. Er mag door werkgevers niet eenzijdig worden getornd aan loon en andere arbeidsvoorwaarden". aldus bestuurder Niels Suijker van FNV Handel.

"De rechter heeft geen precedent geschapen om eenzijdige contractbreuk onder bepaalde omstandigheden toe te staan", was ook bestuurder Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond opgelucht.

Geen 'dealbreaker'

Suijker stelde dat het ontbreken van het loonoffer geen 'dealbreaker' is voor het reddingsplan dat V&D-eigenaar Sun Capital eerder sloot met onder meer verhuurders en banken.

Dat betekent niet dat V&D definitief uit de problemen is, besefte CNV'er Den Heijer. "Daarom willen we zo snel mogelijk weer in gesprek. Nu de rechter het dictaat van tafel heeft gehaald, is er ruimte om echt te kunnen onderhandelen."

Verslaggever Ertan Basekin is in de Amsterdamse rechtbank. Zijn tweets zijn hieronder te volgen.

 

 

 

 

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Nieuw op DFT!

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie