Nieuws
858932
Nieuws

Terrorisme-alert voor handel in kunstmest

De handel in kunstmest ligt momenteel meer dan ooit onder de loep bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Sinds een aantal maanden bezoekt de NCTV actief tientallen groothandels in kunstmest in ons land. „Het gaat om alertheid en besef te kweken”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid daarover. Niet alleen handelaren, maar ook boeren wordt opgeroepen om hun voorraad kunstmest goed in te gaten te houden.

Kunstmest kan vrij makkelijk gebruikt worden om explosieven te maken. Vooral bij boeren is kunstmest gemakkelijk te kopen, danwel te stelen. De verdwijning van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een zak kunstmest of een jerrycan waterstofperoxide kan al verdacht zijn.

Het dreigingsniveau in Nederland staat sinds vorig jaar op ’substantieel’. Dat is het op één na hoogste niveau.

Groenteteler

Vier jaar geleden gebruikte ook de Noor Anders Breivik kunstmest voor zijn bomaanslagen op een regeringsgebouw in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo. Een maand voor zijn aanslag kocht hij zes ton kunstmest bij een groothandel. Dat klinkt als veel, maar is het niet. Breivik had zich destijds als groenteteler ingeschreven. Ook bij de aanslag in Oklahoma City in 1995 werd kunstmest gebruikt.

„Ons doel is dat alle verdachte transacties gemeld worden”, vervolgt de woordvoerster van het ministerie. Binnen Europa is een nieuwe verordening van kracht geworden die kunstmesthandelaren verplicht ’verdachte situaties’ te melden. Dat geldt echter nog niet voor boeren.

De Nederlandse wetgeving wordt op dit moment aangepast zodat alle transacties gemeld moeten worden die chemische stoffen betreffen waarmee explosieven gemaakt kunnen worden. In de komende maanden gaat nieuwe wetgeving daarover naar de Tweede Kamer.

Zenuwachtig

Kunstmesthandelaren krijgen onder meer het advies om goed op te letten bij kopers die zich zenuwachtig gedragen en niet goed duidelijk kunnen maken waar ze de kunstmest voor gebruiken. Nitraathoudend kunstmest is een belangrijke grondstof voor doe-het-zelf-bommen. Ook waterstofperoxide en salpeterzuur worden veel gebruikt.

Volgens deskundigen kan het beleid van de NCTV niet los worden gezien van groeiende groep Syriëgangers. Ook de recente aanslagen in Kopenhagen zou momenteel zorgen voor een grotere alertheid in ons land.