Nieuws/Binnenland
858934
Binnenland

Hoogleraar voert actie voor restauratie boek

Een hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is een inzamelingsactie gestart om de restauratie van een middeleeuws gebedenboek te financieren. Johan Oosterman vraagt het publiek geld te storten omdat het boek, dat ooit toebehoorde aan hertogin Maria van Gelre, door eeuwen gebruik is beschadigd en „dringend” hersteld moet worden. Dat heeft de universiteit maandag gemeld.

„De grootste kunstschat uit middeleeuws Gelderland”, noemt Oosterman het meer dan duizend pagina's tellende handgeschreven gebedenboek uit 1415. Het boek ligt nu in een doos in de staatsbibliotheek in Berlijn. Oosterman wil graag dat het boek wordt tentoongesteld en onderzocht, maar daarvoor is het nu te kwetsbaar.

Oosterman wil met zijn actie 25.000 euro inzamelen. Dat is een deel van het bedrag dat nodig is om het boek te restaureren, meer dan een ton. De rest van het geld moet van wetenschapsinstellingen, waaronder de universiteit, komen. Het bedrag dat Oosterman via de 'crowdfundingactie' binnenkrijgt moet dienen als aanzet om de rest van het bedrag los te krijgen, laat hij weten.

De universiteit faciliteert de publieksactie van de hoogleraar en wil dat ook doen voor toekomstige crowdfundingacties van Nijmeegse wetenschappers. „De basisfinanciering voor de kerntaken van de universiteit is helaas niet voldoende om alles te financieren wat de universiteit zou willen bieden”, aldus de universiteit.