Nieuws/Buitenland
858938
Buitenland

Britse oud- ministers in opspraak

De Britse oud-ministers van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind en Jack Straw zijn in opspraak geraakt door opnames die in het geheim zijn gemaakt. Daarin lijken Rifkind en Straw hun diensten aan een fictief Chinees bedrijf aan te bieden in ruil voor geld, aldus de BBC maandag.

De opnames zijn gemaakt door journalisten van de krant Daily Telegraph en de zender Channel 4. Rifkind vertelt in de geheime opnames aan de journalisten dat hij „handige” contacten heeft onder ambassadeurs, Straw zegt dat hij „onder de radar” zijn invloed heeft gebruikt om Europese wetgeving te veranderen voor een ander bedrijf.

In de reportage wordt nergens gezegd dat de ministers iets illegaals deden. Beide politici benadrukten dat maandag ook. Maar het beeld van de ministers en de Britse overheid in het algemeen wordt er niet beter op. Lang niet alle Britten hebben een hoge pet op van de huidige politici. Dat blijkt ook uit peilingen, waarin de gevestigde partijen in aanloop naar de aanstaande verkiezingen in mei terrein inleveren ten faveure van rivalen die juist tegen de gevestigde orde schoppen.

De twee politici kwamen in 2010 ook al in opspraak. Toen beweerden ze dat zij de overheid zouden kunnen beïnvloeden in ruil voor geld. De Tories (Conservatieven) hebben Rifkind maandag geschorst. Een commissie voor disciplinaire zaken van de Tories gaat de handelswijze van Rifkind onderzoeken. Straw liet weten dat hij het parlementaire werk voor Labour laat rusten. Hij had al eerder bekendgemaakt dat hij in mei opstapt als parlementariër voor Labour.