Nieuws/Binnenland
858939
Binnenland

'Pindapleister' biedt hoop bij allergie

Een speciale 'pindapleister' zou mensen met een levensbedreigende pinda-allergie kunnen helpen. Allergische proefpersonen die de pleister een jaar lang op hun huid droegen, bleken hierna toleranter.

Onderzoekers presenteerden hun bevindingen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. "Dit zou kunnen betekenen dat mensen met een pinda-allergie zich in de toekomst minder druk hoeven te maken over pindasporen in bepaalde producten", aldus hoofdauteur van de studie, dr. Hugh Sampson.

Voor het onderzoek analyseerde een internationaal team van wetenschappers 221 vrijwilligers tussen de 6 en 55 jaar. Een deel van de groep kreeg een placebo pleister opgeplakt en een ander deel een 'pindapleister' met 50, 100 of 250 micogram pinda-eiwit.

'Veelbelovend'

Na een jaar bleek dat 50% van de deelnemers die via de pleister 250 microgram pinda-eiwit kreeg toegediend, zonder allergische reactie een gram pinda-eiwit kon consumeren. Dezelfde dosis bleek ook te werken voor bijna 54 procent van de kinderen tussen de 6 en 11 jaar.

De pleister - bedoeld om patiënten ongevoeliger te maken voor pinda's door ze bloot te stellen aan kleine hoeveelheden van het allergeen - kan volgens Sampson in het bijzonder aantrekkelijk zijn voor kinderen die bang zijn voor andere vormen van therapie. "Veel allergische kinderen zijn als de dood voor pinda's en vinden het lastig om op een gegeven moment kleine beetjes te proberen. Met een pleister verhelp je dat probleem."

Enkele deelnemers kregen last van roodheid en lichte jeuk op de plaats van de pleister, maar verder werden geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Sampson noemt de bevindingen 'veelbelovend', maar benadrukt dat er nog verder onderzoek nodig is. Het kan daarom nog een aantal jaren kan duren voor de pleister beschikbaar is voor consumenten. 

Naar schatting heeft 0,7 procent van de wereldbevolking een pinda-allergie; een van de ernstigste voedselovergevoeligheden. Patiënten kunnen al door een minieme hoeveelheid pinda in een levensbedreigende shock raken. Hun tong en keel zwellen op, waardoor ze geen lucht meer kunnen krijgen. Spoedhulp is dringend noodzakelijk. Probleem voor patiënten is, dat pinda en pinda-olie vaak onopgemerkt in producten zijn verwerkt, waardoor de allergie totaal onverwacht kan gaan opspelen.

Meer over pinda-allergie