Nieuws/Binnenland
858944
Binnenland

WHO wil af van hergebruik naalden

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil af van naalden die hergebruikt kunnen worden. De organisatie liet maandag weten in te zetten op een overstap naar 'slimme spuiten' die zichzelf na gebruik uitschakelen.

Door het hergebruik van naalden worden jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen besmet met ziektes als hiv en hepatitis. Dat kan worden voorkomen door het gebruik van nieuwe spuiten, die bijvoorbeeld na gebruik de naald intrekken.

Het gebruik van nieuwe spuiten kost meer, maar de overstap zou goedkoper zijn dan het behandelen van de ziektes. De WHO roept landen op voor 2020 waar mogelijk over te stappen op de slimme spuiten, behalve als dat botst met medische procedures.

Het Aids Fonds laat weten het initiatief toe te juichen. „Hergebruik van naalden, zeker onder injecterende druggebruikers, is een belangrijke oorzaak voor de verspreiding van hiv. Een op de tien nieuwe hiv-infecties vindt plaats onder injecterende druggebruikers”, liet directeur Ton Coenen weten.

De organisatie neemt ook zelf maatregelen om het hergebruik van naalden te voorkomen. Bijvoorbeeld door te investeren in niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die „omruilprogramma's voor spuiten opzetten en lobbyen voor de gezondheidsrechten van groepen met het grootste risico op het krijgen van hiv.”