Nieuws/Binnenland
858946
Binnenland

Kind bezwijkt aan mazelen

In Berlijn is een kind van anderhalf jaar oud aan de mazelen overleden. Dat heeft Mario Czaja, de senator voor gezondheid in de volksvertegenwoordiging in Berlijn, maandag laten weten. De Berliner Zeitung meldt dat het de eerste dode door de mazelen in de Duitse hoofdstad is sinds 2001.

De peuter is overleden in het ziekenhuis. Het kind was ingeënt tegen een aantal ziektes, maar niet tegen mazelen.

In Berlijn brak in oktober vorig jaar een mazelenepidemie uit. Tot 23 februari zijn circa 570 besmettingen in de Duitse hoofdstad gemeld. Door de epidemie bleef een middelbare school met circa duizend leerlingen maandag dicht. Na overleg met de gezondheidsautoriteiten heeft de schoolleiding besloten de school dinsdag weer te openen.

Aanvankelijk waren vooral asielzoekers uit Servië, Bosnië en andere Balkanlanden door de epidemie getroffen. Inmiddels zijn ook veel andere Berlijners besmet geraakt.

De Duitse minister voor Gezondheid Hermann Gröhe is niet van plan op dit moment inenting tegen mazelen te verplichten, aldus de zender ARD. „Maar als andere maatregelen niet helpen, kan een inentingsplicht geen taboe meer zijn”, liet Gröhe weten.

Wat is mazelen?