Nieuws/Buitenland
858947830
Buitenland

Duitsland neemt tientallen migranten over uit Griekse kampen

Migranten in een kamp vlakbij de Griekse hoofdstad Athene.

Migranten in een kamp vlakbij de Griekse hoofdstad Athene.

BERLIJN - De Duitse regering heeft ingestemd met het overnemen van vijftig jonge migranten uit de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Het is de bedoeling dat uiteindelijk zo’n 1600 minderjarigen uit de kampen door Duitsland en negen andere landen van de Europese Unie worden opgevangen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.

Migranten in een kamp vlakbij de Griekse hoofdstad Athene.

Migranten in een kamp vlakbij de Griekse hoofdstad Athene.

Het gaat om kinderen en jongeren zonder begeleiding. De migranten moeten na aankomst eerst twee weken in quarantaine om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Luxemburg heeft bekendgemaakt volgende week twaalf minderjarigen op te nemen van de eilanden Lesbos en Chios. Frankrijk, Ierland, Finland, Portugal en Kroatië toonden eerder al bereidheid in te gaan op de oproep van de Europese Commissie onbegeleide minderjarigen over te nemen. België en Bulgarije hebben zich bij deze coalitie aangesloten, zei een commissiewoordvoerder woensdag. Daardoor kunnen meer dan 1600 mensen van de eilanden worden gehaald, waaronder mogelijk ook andere kwetsbare groepen.

Nederland doet niet mee. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) vindt dat Griekenland verantwoordelijk is voor de opvang.

In de kampen op de eilanden worden momenteel zo’n 40.000 asielzoekers opgevangen. Er wordt gevreesd dat het coronavirus er snel om zich heen kan grijpen. De Griekse autoriteiten hebben de situatie omschreven als een „tijdbom” op gezondheidsgebied.

In Griekenland arriveren veel vluchtelingen die proberen Europa te bereiken. Athene sloot eerder al een vluchtelingenkamp op het Griekse vasteland af van de buitenwereld. Dat gebeurde nadat 23 asielzoekers positief hadden getest op het virus.