Nieuws/Buitenland
858967
Buitenland

'Beklimmen hoogste berg wordt veiliger'

De Nepalese autoriteiten komen met maatregelen om het beklimmen van de Mount Everest veiliger te maken. Zo werkt het land aan een systeem om klimmers te voorzien van regelmatige weersvoorspellingen, zei een functionaris maandag.

Er wordt nog overwogen bergbeklimmers ook te voorzien van een GPS-volgsysteem. „Alle mogelijke maatregelen worden genomen om het klimmen veilig te maken en het gevaar van natuurrampen te minimaliseren”, beloofde het hoofd van de afdeling Bergbeklimmen van de Nepalese overheid.

De autoriteiten willen voorkomen dat opnieuw slachtoffers vallen bij het beklimmen van de bijna 9 kilometer hoge berg. Vorig jaar kwamen op de hoogste berg ter wereld nog zestien sherpa's om het leven door een lawine. Daardoor moesten honderden klimmers omkeren.

De aangekondigde maatregelen gelden alleen voor de Mount Everest, niet voor een populaire route in de regio rond de Annapurna. Daar kwamen vorig jaar tientallen mensen om het leven door een sneeuwstorm.

Na de dodelijke storm ontstond veel commotie in Nepal. De inkomsten door toerisme zijn goed voor 4 procent van het bruto binnenlands product van het land, waar acht van de veertien hoogste bergen in de wereld staan.