Nieuws/Binnenland
858968
Binnenland

Jihadgala Rijswijk gaat toch door

Het jihadgala in Rijswijk gaat toch door, alleen dan virtueel. De organisatie van het benefietgala gaat het evenement streamen via "meer dan tien websites".

Dat meldt Omroep West dat een bestuurslid van de stichting Rohaama citeert: ,,We weten voor 80 procent zeker dat er een locatie komt om naar de sprekers te kijken." De stichting had het gala aanvankelijk afgelast, nadat de visa van drie uitgenodigde imams waren ingetrokken.

Stichting Rohaama laat verder aan Omroep West weten dat de imams "een stuk radicaler" lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat zou komen doordat ze zijn geciteerd, "zonder dat de context weergegeven wordt". De stichting erkent wel dat het "niet alle uitspraken van de imams" kent.

De stichting liet maandag weten dat „wij ons op deze dag toch willen inzetten om gehandicapten, weeskinderen, armen, zieken, vluchtelingen te helpen en geld in te zamelen via de livestream.”

De stichting vindt dat het benefiet in Rijswijk in zijn oorspronkelijke vorm onmogelijk is gemaakt. De organisatie noemt de ophef „zeer belemmerend en intolerant”.