Nieuws/Binnenland
858998
Binnenland

Bijzondere plekken voor Romeinse sporen

Ruim zestienhonderd jaar zijn ze al weg uit onze contreien. Maar nog steeds ritselt het in ons land van de Romeinse sporen. Hier een overzicht waar je je deze Romeinse sporen kunt vinden.

Museumkelder Derlon in Maastricht

Dit is een klein archeologisch museum, gevestigd in het souterrain van hotel Derlon aan het Onze-Lieve-Vrouweplein, waar enkele belangrijke opgravingen uit de Romeinse tijd te bezichtigen zijn. In 1983 werden hier onder andere resten van een Romeins heiligdom en delen van een laat-Romeins castellum opgegraven. Te zien zijn onder andere de voorgevel van het heiligdom en restanten van de westelijke toegangspoort van het castellum. De museumkelder is vrij toegankelijk.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht

Aan de buitenkant van de kerk, aan de westkant, bestaat de onderkant van de muur deels uit ’spolia’, hergebruikte resten uit de Romeinse tijd. Ze zijn opnieuw gebruikt in 1000, toen in Maastricht hard werd gebouwd.

Romeinse villa Plasmolen

Vlak bij Plasmolen zijn de restanten gevonden van een grote Romeinse villa, die vroeger voorzien moet zijn geweest van alle mogelijke luxe en comfort. De locatie ligt op het terrein van Natuurmonumenten. Er is niet gekozen voor grootschalige reconstructie, maar voor het weergeven van de contouren van de villa, zowel in de hoogte, de breedte en de diepte.

Mijlpaal Rimburg

In het Limburgse Rimburg is aan de Broekhuizenweg het restant van een antieke Romeinse mijlpaal te vinden.

De mijlpaal, oorspronkelijk twee meter hoog, stond langs de Via Belgica, de moderne naam voor de Romeinse heerweg die van Boulogne-sur-Mer naar Keulen liep.

Romeinse catacomben in Valkenburg

Nep, maar toch erg leuk, vooral voor kinderen. Christenen legden in het oude Rome in het geheim catacomben aan om hun doden te ruste te leggen (begraven was verboden, iedereen moest worden gecremeerd). De beroemdste catacomben zijn natuurlijk te vinden in Rome, maar onder leiding van architect Cuypers (o.a. CS Amsterdam) werd begin vorige eeuw in een mergelgroeve in de Cauberg een getrouwe kopie gemaakt: de Romeinse catacomben. Alleen te bezoeken met een gids.

Romeinse Wegen

In het Limburgse Swalmen kan over een stuk Romeinse weg (liep ooit van Heerlen naar Xanten) worden gewandeld. En in het Zuid-Hollandse Valkenburg is een reconstructie van een Romeinse limesweg te zien.