Nieuws/Binnenland
859004
Binnenland

'Verheijen kreeg dubbel salaris'

De omstreden VVD'er Mark Verheijen heeft in 2012 een halve maand dubbel salaris ontvangen. Verheijen kreeg tot twee weken na zijn installatie als Kamerlid nog salaris voor zijn vorige baan als gedeputeerde in Limburg.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant is Verheijen op 20 september geïnstalleerd als Kamerlid, maar ontving hij tot en met 12 oktober salaris als Limburgs gedeputeerde.

Volgens de provincie is de doorbetaling gebaseerd op de Provinciewet: ,,Omdat de wet bepaalt dat de gedeputeerde in functie moet blijven totdat in zijn vacature is voorzien, loopt ook de verplichting van de provincie door om zijn salaris te blijven voldoen."

'Niet bij stilgestaan'

Verheijen heeft erkend dat hij het extra salaris - ongeveer 4.000 euro - heeft ontvangen en dat hij het geld niet heeft teruggestort in de Limburgse provinciekas: ,,Ik heb er toen niet bij stilgestaan om het terug te storten. Daar heeft ook niemand mij op attent gemaakt. Ik had het kunnen doen. Maar ik heb, terugkijkend, niet het gevoel dat ik door het niet te doen iets fouts gedaan heb."

Verheijen legde zijn werk als Kamerlid onlangs tijdelijk neer, in afwachting van een onderzoek naar zijn declaratiegedrag in zijn vorige baan als gedeputeerde in Limburg.