Nieuws/Binnenland
859018
Binnenland

Geen mazelenprik voor veel Duitse kinderen

Bijna twee derde van de Duitse kleine kinderen is onvoldoende beschermd tegen de mazelen. Tot die alarmerende conclusie is de Duitse artsenvereniging gekomen na een breed opgezet onderzoek waarvan de resultaten donderdag naar buiten worden gebracht.

Slechts 37 procent van de kinderen in de Bondsrepubliek krijgt voor de tweede verjaardag de aanbevolen dubbelenting van twee prikken. Vooral in de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg, Berlijn en Bremen is de vaccinatiegraad bedroevend.

De onderzoekers bekeken 550.000 kinderen die waren geboren in 2008, 81 procent van alle kinderen die dat jaar in Duitsland werden geboren. Veel kinderen hebben de tweede enting niet gehad en zijn daardoor onvoldoende of helemaal niet beschermd. In 3 tot 5 procent van de gevallen slaat de eerste prik niet aan en zijn ze tot hun tweede jaar onbeschermd. „Gezien de onderzochte populatie betekent dat tussen de 14.000 en 23.000 kinderen die een eerste prik hebben gekregen niet beschermd zijn, terwijl de ouders dat wel denken”, aldus de leidende wetenschapper van het project.

Naar schatting van het Robert Koch Instituut is er dit jaar tot half juli bij 1207 mensen in Duitsland mazelen vastgesteld. Ook Nederland kampt met een mazelenepidemie. Het aantal meldingen van mensen die besmet zijn, ligt boven de 320.

De aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen scoren op het vlak van inentingen boven het Duitse landelijk gemiddelde. De Bondsrepubliek ligt evenwel fors onder de vaccinatiegraad van 95 procent die door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt gevraagd om mazelen in 2015 de wereld uit geholpen te hebben. Onder volwassenen in Duitsland is 20 procent niet ingeënt, blijkt uit een representatieve rondvraag van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van persbureau DPA. 12 procent van de volwassenen weet niet of ze zijn ingeënt.

De artsenvereniging waarschuwt mensen hun kinderen vooral toch goed te laten inenten. Ernstige complicaties zijn er zelden, maar zijn mogelijk. Mensen overlijden soms jaren nadat ze geïnfecteerd zijn, alsnog aan de gevolgen van de mazelen. Zo stierf in juni een 14-jarige jongen in Duitsland aan de ziekte die hij als zuigeling had opgelopen en al die jaren ongemerkt met zich had meegedragen.