Nieuws
859024
Nieuws

Een moeilijke beslissing nemen was nog nooit zo makkelijk

Ga je voor dat zwarte rokje of toch voor die stoere spijkerbroek? Voor een appartement in een rustige buurt of toch middenin het centrum? En laat je jouw slimme dochter wél of niet een klas overslaan? Kortom: is jouw bijnaam ook Koos besluiteloos en vind je het moeilijk om knopen door te hakken? Dan hebben wij dé perfecte tip voor jullie!

Beslissingen nemen: de een doet het zonder moeite terwijl de ander blijft wikken en wegen. Ben jij dé eeuwige twijfelaar en lukt het maar niet om de juiste beslissing te nemen? Wetenschappers hebben een handig hulpmiddel ontdekt waardoor besluiteloosheid voorgoed tot het verleden behoort.

Afstand nemen

Geen ingewikkelde formules, nee, deze tip is eenvoudiger dan je denkt. "Doe alsof je iemand anders adviseert", zo luidt het advies. "Mensen zijn wijzer als ze over problemen van anderen nadenken dan wanneer het over hun eigen trammelant gaat", concluderen de onderzoekers.

---Slaat de twijfel toe uit onzekerheid? Met deze handige tips krijg je meer zelfvertrouwen---

Moeilijke keuze

Dat het écht werkt, blijkt uit een studie van de onderzoekers die onlangs verscheen in het blad Psychological Science. Voor de proef werd een groot aantal vrijwilligers gevraagd om zich voor te stellen dat zijzelf of een vriend bedrogen was.

Wat blijkt? De mensen die afstand nemen van het probleem maken betere keuzes. "Het maakt niet uit of het gaat om een probleem van een geliefde of die van jezelf. Als je afstand neemt, verdwijnt het verschil en is het nemen van een beslissing eenvoudiger", aldus de onderzoekers.

Vriendinnen advies

Dus weet je de volgende keer echt niet of je voor dat blauwe of rode jurkje moet gaan of de uitnodiging voor een tweede date met die norse buurman moet accepteren, vraag je dan af wat je een vriendin zou adviseren als het haar dilemma zou zijn. Misschien is de oplossing wel dichterbij dan je denkt!