Nieuws/Buitenland
859043
Buitenland

'Rusland biedt Iran luchtafweerraketten aan'

Rusland heeft Iran de nieuwste Antey-2500 luchtdoelraketten aangeboden. Dat zei topman Sergej Sjemezov van staatstechnologiebedrijf Rostec, berichtte het Russische nieuwsagentschap TASS maandag.

Het Kremlin had eerder toegezegd S-300-luchtafweerraketten te leveren, maar kwam daar in 2010 onder grote internationale druk op terug. De Russen bieden nu ter vervanging andere raketten aan, maar het is onduidelijk of Teheran ingaat op het aanbod. „Ze denken na”, zei Sjemezov.

Vooral de Verenigde Staten en Israël wilden in 2010 niet dat Iran de hand zou leggen op geavanceerde luchtverdedigingssystemen. Die kunnen worden gebruikt om nucleaire installaties te beschermen.

Rusland jaagt het Westen wel vaker op de kast met toegezegde wapenleveranties. Zo reageerden landen woedend toen in 2013 bekend werd dat Moskou de S-300-raketten wilde leveren aan Syrië.

De Rostec-topman ontkende niet dat de Russische wapenindustrie goede zaken doet door de onrust in het Midden-Oosten. „Ik verberg het niet en iedereen begrijpt het. Als er meer conflicten zijn, worden meer wapens van ons gekocht”, aldus Sjemezov, die vorig jaar door de VS op een sanctielijst werd gezet.