Nieuws
859048
Nieuws

Wat Zij Vindt

Dave Roelvink: wake-up call voor moeders van pubers

Ik heb gisterenavond een wake-up call gehad: mijn puberende zoon blijkt een schatje. Of beter: niet zo verschrikkelijk als ik dacht. Gisteren heb ik namelijk de herhaling van De Roelvinkjes gezien. Och, och, och, och… Wat een staaltje volstrekte ontsporing stelde dat tentoon. Ik kan het iedere moeder met een puberend kind aanraden: KIJKEN! Dan omarm je de Axe-lucht in je eigen huis en lijkt die gedragen boxershort ergens in de hoek van de badkamer met een beetje verbeelding wel een bosje tulpen.

‘We maken ons zorgen om de carrière van Dave’, maakten ouders en stiefmoeder de kijker met zorgelijke blik duidelijk. Ik begrijp dat. Allereerst zou ik die paar foto’s die er van Dave zijn gemaakt geen carrière willen noemen. Aan een carrière werk je, daar zet je je voor in. Het doet geen enkele baan goed dat je van donderdag tot en met maandagochtend volstrekt laveloos bent door drank.

De (stief)ouders-van proberen hun zoon met liefde op het rechte pad te krijgen en verkondigen met droge ogen dat hij een schop onder zijn hol nodig heeft. Om die woorden kracht bij te zetten, openen ze week in week uit midden in de nacht de voordeur omdat Dave weer eens zijn sleutels is vergeten en ruimen ze zijn kamer op waar een slordige 462 sigarettenpeuken liggen en het beddengoed lekker is benat met een spuitende fles champagne.

En daar waar menig ouder in een poging tot opvoeden de kinderen vanaf een bepaalde leeftijd de eigen boontjes laat doppen, sleurt Dries met zalvende stem zijn nog half dronken zoon een studio in. Even gezellig samen en plaatje opnemen. En dan hop, een dikke veer in zijn reet, want hij is niet alleen geweldig knap en een voortreffelijk acteur, Dave blijkt ook nog eens een begenadigd zanger. Dave ratelt de beelden ondertussen met plat Amsterdamse clichés lachend aan elkaar en geeft zelf ook toe dat alles altijd voor hem gefikst wordt. Het is om te janken.

Dit is dus tv. Dit is dus blijkbaar waar de Nederlandse kijker om vraagt. Met z’n allen toezien hoe iemand die samen met wat vrienden onder invloed van drank en drugs een huis heeft leeggeroofd, een podium krijgt om zijn nutteloosheid tentoon te stellen. Had hem twee maanden naar een vluchtelingenkamp gestuurd, om daar soep te schenken of de vloer aan te vegen. Of had ‘m ergens in Siberië sneeuw laten schuiven.

Die van mij is bijna 14. En hoewel ik natuurlijk niet kan voorspellen hoe hij zich gedraagt als hij 20 is, kan ik hem nu al garanderen dat deze moeder de deur om 05.00 uur niet open doet en dat ze de fles champagne die over haar beddengoed wordt leeggespoten op z’n kop kapot zal slaan. Dave, je hebt een échte schop onder je hol nodig. Laten we hopen dat het Nederlands rechtssysteem je dat wel geeft.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!