Nieuws
859049
Nieuws

Alpenweerbericht: wisselvallig

Een bewolkings- en neerslagzone trekt vanochtend al richting de Alpen. Hiermee wordt koude lucht aangevoerd wat zorgt voor verse sneeuw in vooral de Franse- en Zwitserse Alpen.

Een zwakke uitloper van het hoge drukgebied van de Azoren dat in het weekend nog voor veel zonnige perioden heeft gezorgd zal zicht richting de Atlantische oceaan terugtrekken. Hierdoor komt er ruimte voor de invloed van een omvangrijk lage drukgebied ten noorden van Schotland. De bijbehorende bewolkings- en neerslagzone trekt vanochtend al richting de Alpen. Hiermee wordt koude lucht aangevoerd wat zorgt voor verse sneeuw in vooral de Franse- en Zwitserse Alpen. Ook zal overal de sneeuwgrens van rond de 1400 meter in de loop van de nacht dalen naar 400-800 meter.

FRANKRIJK:

Zwaar tot geheel bewolkt, met regenachtig weer beneden de 1500 meter en sneeuwval daarboven. In de loop van de avond is de neerslagzone verder oostwaarts getrokken en krijgen we dinsdagochtend tijdelijk met zonnige perioden en droog weer te maken. Wel zal in de dalen veel lage bewolking aanwezig zijn, die bovendien hardnekkig kan zijn. In de loop van dinsdagavond neemt de kans op een enkele sneeuwbui weer toe.

ITALIË:

De dag begint, vooral in het oosten, met veel zon en droog weer. In de westelijke helft zien we al wat meer bewolking waaruit boven de 1500 meter ook al wat lichte sneeuwval mogelijk is. In de avond is het overal bewolkt en valt er wat sneeuw. Dinsdag een wisselvallige dag met soms wat zon, maar in de middag en avond kan er weer een enkele sneeuwvlok vallen.

OOSTENRIJK:

Overwegend veel bewolking, met in de dalen kans op mist en/of lage bewolking maar daar breekt de zon op veel plaatsen nog wel even doorheen. Dit is helaas van korte duur omdat vanuit het westen, de dikkere bewolking weer snel toeneemt en er boven de 1200 meter wat lichte sneeuw gaat vallen. Dinsdag zien we vooral een bewolkte dag met boven de 800-1200 meter wat verse sneeuw, hoeveelheden kunnen oplopen tot plaatselijk 20 cm.

ZWITSERLAND:

De bewolkings- en neerslagzone bereikt in de ochtend al de Zwitserse skigebieden waardoor de dag daar vooral bewolkt verloopt. Er valt er in het zuiden van tijd tot tijd sneeuw boven de 1300-1500 meter. Bovendien waait er een vrij krachtige tot krachtige zuidwestelijke wind. Dinsdag een wisselvallige dag met zon, wolken en kans op een enkele winterse buien.

Verwachting komende dagen: Op woensdag breidt de invloed van de uitloper van het hoge drukgebied zich uit tot over het zuiden van Duitsland waardoor vooral woensdag de zon flink zal schijnen. Wel met de kanttekening dat in de dalen lage bewolking hardnekkig kan zijn. Ook donderdag verloopt droog met zonnige perioden, maar vanaf vrijdag keert het wisselvallige weer terug als storingen vanuit het noordwesten de Alpen naderen.

Eric Chavanu, Meteoroloog / Wintersport.nl