Nieuws/Buitenland
859055
Buitenland

Nog zes Feyenoordhooligans vast in Rome

Nog zes aanhangers van Feyenoord zitten vast in Italië voor de rellen van woensdag en donderdag in het centrum van Rome. Zij blijven zeker tot maandag in voorarrest, wanneer de rechter hen voor het eerst zal horen. Het gaat om zes mannen tussen 23 en 45 jaar oud.

De zes mannen werden donderdag opgepakt, samen met 22 anderen die later vrij zijn gelaten. In tegenstelling tot negentien andere relschoppers, die woensdag al werden opgepakt en zijn veroordeeld, heeft het zestal geen recht op snelrecht. Hun vergrijpen zouden veel zwaarder zijn.

De hooligans die inmiddels wel zijn veroordeeld, zijn allen Italië uitgezet. De gevangenisstraffen die zij donderdag opgelegd kregen, zijn voorwaardelijk. Verscheidene relschoppers kregen tot zestien maanden cel opgelegd voor hun aandeel in de veldslag met de Italiaanse politie, rond het duel van Feyenoord met AS Roma in de Europa League.

Enkele veroordeelden troffen met de Italiaanse justitie een schikking om hun celstraf om te laten zetten in een boete van 45.000 euro. Volgens een officier van justitie in Italië zijn die geldstraffen hoogstwaarschijnlijk ook voorwaardelijk.

In Italië is het gebruikelijk dat celstraffen korter dan twee jaar worden omgezet in een voorwaardelijke straf. Dat heeft te maken met het grote cellentekort in het land. Bovendien heeft de Italiaanse justitie een grote achterstand in het behandelen van rechtszaken.