Nieuws/Binnenland
859064
Binnenland

Over twee weken besluit lot langgestraften

De rechter in Den Haag besluit op vrijdag 6 maart of achttien langgestraften hun plek behouden in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Vrijdag behandelde de rechter een kort geding dat deze langgestraften tegen de overheid hadden aangespannen om te voorkomen dat hun plek wordt ingenomen door Noorse gevangenen.

„Binnen Norgerhaven bevindt zich een in Nederland unieke afdeling voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan”, legden de advocaten van de langgestraften, Hettie Cremers en Judith Serrarens, eerder uit. Deze afdeling K. biedt volgens hen een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) schreef in januari in een brief aan de Tweede Kamer dat er in Veenhuizen 242 Noorse gevangenen worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid.

Afdeling K. dreigt echter te verdwijnen als Teeven zijn plannen doorzet, vermoeden de advocaten. Hun cliënten eisen dat 'hun' afdeling binnen Norgerhaven niet aan de Noren ter beschikking wordt gesteld, zodat ze op hun afdeling kunnen blijven.