Nieuws/Binnenland
859072
Binnenland

Invoelende arts dringt beter door

Een paar invoelende opmerkingen tijdens een consult verminderen al angst en onzekerheid van patiënten met kanker én zij onthouden meer informatie. Dit hoeft een arts nauwelijks extra tijd te kosten; in slechts 38 seconden kan het verschil worden gemaakt. Dat blijkt uit twee publicaties van onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Het is bekend dat patiënten vaak worden overdonderd door een slechte prognose en daardoor veel van wat er in het slechtnieuwsgesprek wordt gezegd vergeten. Terwijl de informatie die de arts verstrekt over bijvoorbeeld de behandeling ze juist moet helpen met hun ziekte om te gaan en beslissingen te nemen.

'We laten u nooit in de steek'

De onderzoekers wilden het effect meten van empatische of invoelende, meelevende communicatie tijdens slechtnieuwsgesprekken. Voor het onderzoek keken vijftig gezonde vrouwen naar een video van een slechtnieuwsgesprek. Daarvan waren twee versies die volledig identiek waren, behalve dat in één versie enkele meelevende opmerkingen waren gemonteerd, bijvoorbeeld: 'Wat er ook gaat gebeuren, we laten u nooit in de steek'.

Artsen die hun patiënten emotioneel kunnen steunen, blijken de emoties van hun patiënten te kunnen beïnvloeden. "Empathie blijkt te helpen. Een arts kan zo met heel weinig extra inspanning en tijd een verschil maken in de emotionele beleving van patiënten, en hen helpen de impact van het slechte nieuws op te vangen met minder stress, angst en onzekerheid", stelt NIVEL-programmaleider prof. Sandra van Dulmen. "Patiënten blijken bovendien meer van de gegeven informatie te onthouden. Ze herinneren zich de informatie over de prognose beter, de mogelijke behandelingen en medisch-technische details. Dit zou te maken kunnen hebben met verminderde angst en onzekerheid, maar er is vervolgonderzoek nodig om dat met meer zekerheid te kunnen zeggen."

De publicaties van het NIVEL verschenen in de wetenschappelijke tijdschriften Health Psychology en Patient Education and Counseling.