Nieuws/Buitenland
859097
Buitenland

Oekraïne haalt zware wapens nog niet terug

Het leger van Oekraïne kan zijn zware wapens nog niet terugtrekken van de frontlinie in het oosten van het land, omdat de militairen nog steeds worden aangevallen door pro-Russische opstandelingen. Dat heeft een Oekraïense legerwoordvoerder maandag gezegd.

De rebellen en het leger bevestigden zondag dat het terugtrekken van de zware wapens zou doorgaan. Maar volgens de Oekraïense legerwoordvoerder hebben de opstandelingen Oekraiënse troepen in de nacht van zondag op maandag twee keer beschoten.

Bij het akkoord dat anderhalve week geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat het Oekraïense leger en de rebellen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Toen de strijd rond met name het plaatsje Debaltseve door woedde, besloten beide kampen geen gehoor te geven aan dat besluit.

Nadat Debaltseve in handen viel van de rebellen, luwde de strijd en leek een terugtrekking weer mogelijk. Het is echter de vraag of de afgesproken wapenstilstand na de verovering van de stad wel wordt nageleefd. Kiev vreest dat de separatisten een offensief willen beginnen bij de strategische plaats Marioepol. Van daaruit zouden de rebellen een verbinding kunnen opzetten naar de Krim, dat in handen is van de Russen.