Nieuws
859107
Nieuws

'Veel wintersporters bereiken toch reisdoel'

Het lijkt erop dat veel mensen die in de auto op weg zijn naar de wintersport, zaterdag toch hun bestemming gaan bereiken. Maar wel met een vertraging van acht uur of meer, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Veel Nederlanders ondervinden erg veel hinder van hevige sneeuwval en drukte op de wegen naar de Alpen.

Door de sneeuw en verkeersdrukte stond er zaterdagavond nog altijd 40 kilometer file op de A43 (Lyon-Chambéry) en op de A40 (Mâcon-Genève) stond het stil over een lengte van 30 kilometer. De A48 (Lyon-Grenoble) was al een tijd lang afgesloten vanwege de sneeuw. Door de files konden sneeuwruimploegen bovendien weinig uitrichten.

„Reizigers die hun wintersportbestemming niet halen, zullen de nacht in de meeste gevallen moeten doorbrengen in de auto”, zei een woordvoerder van de ANWB. Hotelkamers zijn volgens hem niet of nauwelijks nog te krijgen. „Wintersporters die in de auto overnachten hebben gelukkig skipakken en andere warme kleding bij zich.”

Chauffeurs van touringcars met Nederlanders voor wie de wintersport al weer voorbij is, lieten de ANWB weten dat ze in de nacht van zaterdag op zondag flink moet omrijden. „De A48 is in beide richtingen afgesloten en daarom moeten de bussen vanaf Grenôble omrijden via Valance over de A49.”

Nederlanders die hun wintersportbestemming wel haalden, deden daar volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) vaak meer dan tien uur langer over. In Frankrijk is zaterdag op sommige plaatsen meer dan 30 centimeter sneeuw gevallen. „Ook wegen over bergtoppen sneeuwden onder, waardoor ongelukken gebeurden en mensen de berg niet meer over konden komen. Helaas zitten veel hotels al vol.”

Medewerkers van het Rode Kruis delen warme dranken uit aan mensen die soms al uren in hun auto vastzitten. Ze krijgen daarbij hulp van vrijwilligers van de Franse Civiele Bescherming. „Er zijn voorbereidingen getroffen om mensen in plaatsen langs de snelweg op te kunnen vangen als de situatie niet verbetert”, aldus de VID. „De verwachting is dat het straks stopt met sneeuwen en dat de wegen sneeuwvrij gemaakt kunnen worden.”