Nieuws/Buitenland
859121
Buitenland

Orban verliest tweederdemeerderheid

De Hongaarse regeringspartij Fidesz van de rechts-conservatieve premier Viktor Orban is zijn twee derde meerderheid in het parlement kwijt. Bij een tussentijdse verkiezing voor een vacante parlementszetel in de West-Hongaarse stad Veszprem wist de kandidaat van de oppositie Zoltan Kesz zondag het mandaat met een duidelijke meerderheid in de wacht te slepen.

Volgens het stembureau is bijna 100 procent van de stemmen geteld en ligt Kesz met 43 procent van de stemmen voor op de Fidesz-kandidaat Lajos Nemedi, die 34 procent van de kiezers wist te overtuigen. De verkiezing werd gehouden omdat de huidige mandataris Tibor Navracsics als EU-Commissaris naar Brussel is vertrokken. Het nieuwe parlementslid is partijloos en werd gesteund door linke en liberale oppositiepartijen.

Orban kan nu de grondwet niet meer wijzigen zonder steun van de oppositie. Het Europees Parlement heeft voortdurend kritiek op het autoritaire beleid van de Hongaarse premier, waaronder zijn strenge mediawetgeving. Vorig jaar wilde de regering-Orban belasting gaan heffen op het gebruik van internet. Dat plan ging uiteindelijk niet door omdat Orban naar eigen zeggen zwichtte voor de druk van massabetogingen.