Nieuws/Buitenland
859131365
Buitenland

Israëlische buitenlandminister Lapid vervangt Bennett

Regenboogcoalitie Israël ten val, nieuwe kans voor oud-premier Netanyahu

Yair Lapid (l) en Naftali Bennett (r)

Yair Lapid (l) en Naftali Bennett (r)

TEL AVIV - Israël moet opnieuw naar de stembus, de vijfde keer in ruim drie jaar tijd. De regeringscoalitie, die de laatste weken van crisis naar crisis strompelde, besloot maandagavond het bijltje erbij neer te gooien. De unieke samenwerking tussen een breed scala aan partijen, inclusief een Arabische, komt daarmee na een jaar ten einde, al moet officieel de Knesset zichzelf volgende week in een stemming ontbinden.

Yair Lapid (l) en Naftali Bennett (r)

Yair Lapid (l) en Naftali Bennett (r)

Van onze correspondent

Benjamin Netanyahu, die al vijftien jaar op het pluche zat en achtervolgd wordt door verschillende corruptiezaken, kan nu opnieuw een gooi doen naar het premierschap. Dat zal nog een flinke kluif worden, volgens recente peilingen weet hij met zijn bondgenoten ook bij nieuwe verkiezingen geen meerderheid te behalen.

De druppel voor de regering van premier Naftali Bennett was een wet die ervoor zorgt dat de kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever onder Israëlisch recht leven. Die moet elke vijf jaar verlengd worden, maar de coalitie kon er geen meerderheid voor vinden. Veel oppositiepartijen zijn een voorstander van de wet, die voor eind deze maand verlengd moest worden om een soort wilde westen op de Westoever te voorkomen, maar stemden tegen om de coalitie pootje te lichten.

Yair Lapid, de huidige minister van Buitenlandse zaken, zal tot de verkiezingen van eind oktober interim-premier zijn. Hij zal volgende maand ook Joe Biden ontvangen tijdens diens bezoek aan het Midden-Oosten. De gedesillusioneerde Bennett zou overwegen de politiek de rug toe te keren.

Als verkiezingsdatum wordt in diverse Israëlische media 25 oktober genoemd.