Nieuws/Binnenland
859147
Binnenland

Asbest vrijgekomen bij brand in Brabant

Bij een grote brand die zondagavond laat is uitgebroken in een voormalig schoolgebouw in het Brabantse dorpje Zeeland is inderdaad asbest vrijgekomen. Dat bevestigt de brandweer in de nacht van zondag op maandag. Brandweer en politie hadden eerder al gewaarschuwd dat zich mogelijk asbestdeeltjes hadden verspreid.

Een woordvoerder van de brandweer wijst erop dat er vooralsnog geen gevaar is voor omwonenden. Deskundigen onderzoeken waar het asbest precies is terechtgekomen. „Dat is vooral dicht bij de school. Het gaat vermoedelijk om witte asbest, dat is de minst schadelijke vorm”, aldus de zegsman van de brandweer. Het weer is daarbij in het voordeel. Door de regenval slaat het asbest snel neer.

Wel wordt omwonenden dringend geadviseerd om alle ramen en deuren gesloten te houden. Dat is niet alleen vanwege de asbest, maar ook vanwege de fikse rookontwikkeling. Verder moeten inwoners uit voorzorg niets uit tuinen oprapen. Die oproep doet de gemeente Landerd, waar Zeeland onder valt, op Twitter. Maandagmorgen moet het onderzoek door de asbestspecialisten zijn afgerond, en is volgens de gemeente meer duidelijk.

Om de brand te bestrijden zijn korpsen uit Zeeland, Veghel, Uden en Schaijk uitgerukt. De brand, die ontstond in de vroegere basisschool De Vlasgaard, was na enkele uren al „aardig onder controle”, aldus de brandweer. Hulpdiensten kunnen niet overal goed bij om te blussen. Daarom worden delen van het pand platgedrukt met een kraan. Het schoolgebouw stond al op de nominatie om gesloopt te worden.

Waardoor het vuur is ontstaan is nog onduidelijk.