Nieuws
859153
Nieuws

Nederlanders grijpen naast Oscar

Joris Oprins, Job Roggeveen en Marieke Blaauw zijn zondag in Los Angeles bij de uitreiking van de Oscars niet in de prijzen gevallen.

Het Nederlandse drietal maakte kans op een Oscar in de categorie beste korte animatiefilm met hun film A Single Life, maar de award is gewonnen door de film Feast van Patrick Osborne en Kristina Reed.

Joris zei de afgelopen week dat hij niet verwachtte dat de Oscar mee naar Nederland gaat. Maar: "Ik denk dat The Dam Keeper grote kans maakt, maar wij zitten daar echt niet ver vanaf." De filmmakers hadden stiekem wel al een speech voorbereid. "Gelukkig hebben er niet zo veel mensen aan de film meegewerkt, dus als alle namen zijn genoemd, hebben we misschien nog iets van de 45 seconden over om iets leuks te zeggen."

Het was voor de eerste maal in elf jaar tijd dat Nederland weer voor een Oscar was genomineerd. De laatste keer dat ons lans een Oscar won, was in 2001: het filmpje Father and Daughter van Michael Dudok de Wit werd winnaar in de categorie beste korte animatie. De laatste keer dat Nederland een Oscar voor lange speelfilm won, was in 1998. Dat jaar won Karakter van Mike van Diem.