Nieuws/Binnenland
859160
Binnenland

Aboutaleb krijgt macabere brief

Een Rotterdammer die burgemeester Ahmed Aboutaleb met de dood heeft bedreigd, moet donderdag voor de rechtbank verschijnen. De man schreef in een macabere brief dat ’alles rood zou kleuren’ en dat ’niemand zou worden gespaard’.

De dreigementen die volgens justitie van de hand van Jan van L. (58) kwamen, waren behoorlijk specifiek en angstaanjagend. In de brief van afgelopen september stond onder andere dat de briefschrijver wel wist waar de kinderen van de burgemeester van de Maasstad naar school gingen. Daaraan was onheilspellend toegevoegd dat Aboutalebs volwassen oudste dochter erg mooi was.

Stalking

Justitie en politie hebben er destijds voor gekozen om de dreigementen stil te houden. Het zou gaan om een psychiatrisch patiënt met een lange lijst aan soortgelijke vergrijpen, van bedreiging tot stalking. Hij had het al eerder gemunt op zijn psychiater bij de GGZ-instelling en bedreigde om onduidelijke redenen ook de directeur van een Rotterdamse basisschool.

De populaire eerste burger van Rotterdam heeft wel vaker te maken met bedreigingen. Hij wil daar niet te veel over praten, zo zei hij na een voorval begin 2014. Wel gaf hij toen aan het ’niet prettig’ te vinden, al sliep hij er geen nacht minder om. De woordvoerder van de burgemeester verwees gisteren dan ook gelijk door naar het Openbaar Ministerie.

De justitiezegsvrouw bevestigt de behandeling van de feiten in de meervoudige kamer. Vermoedelijk is er gekozen voor deze ’zwaardere’ rechtbank omdat de politierechter niet kan besluiten tot gedwongen behandeling.