Nieuws/Binnenland
859418
Binnenland

Benefietgala Utrecht naar andere locatie

Het benefietgala met radicale moslims op 1 maart gaat door. Niet in een zalencentrum in Utrecht, maar „op een andere locatie”. Dat laat de organisator, stichting World Wide Relief, vrijdagavond weten aan het ANP. Het is niet bekend waar het evenement nu wordt gehouden.

De bijeenkomst zou eigenlijk in partycentrum Luxury in de probleemwijk Overvecht worden gehouden. Het zalencomplex besloot vrijdag de feestavond af te gelasten. Luxury hoorde naar eigen zeggen pas donderdagavond dat er radicale moslims zouden komen. Organisatie World Wide Relief uit Hilversum hield vorig jaar ook een benefietgala in het partycentrum, waar geld werd ingezameld voor Palestina, Birma en Zuid-Marokko, maar toen waren er geen sprekers.

Dit jaar zou onder anderen de fundamentalistische sjeik Assim al-Hakeem uit Saudi-Arabië komen. Hij vindt dat christenen en Joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen. De Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van der Ven zou ook spreken. Hij veroorzaakte jaren geleden ophef met zijn uitspraak dat hij niet zo rouwen als Geert Wilders zou overlijden. Hij zei eerder de Taliban te zien als dé vertegenwoordigers van de islam.

Het is niet bekend of zij ook op de nieuwe locatie komen spreken. Volgens World Wide Relief zijn er „verschillende sprekers aanwezig”, maar de stichting noemt geen namen.

Over het Utrechtse feest waren vrijdagmorgen al Kamervragen gesteld. Eerder deze week trok minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de visa in van drie imams die naar een feest in Rijswijk zouden komen. Kamerleden wilden weten of er ook visa waren verstrekt aan gasten van het gala in Utrecht. Ook het gala in Rijswijk op 8 maart gaat niet door.