Nieuws/Binnenland
859583
Binnenland

Italië walgt van Rotterdamse barbaren

De Italianen zijn woedend op de 'barbaren' uit Rotterdam die Rome hebben gesloopt. Vrijwel alle Italiaanse kranten besteden vandaag op de voorpagina veel aandacht aan de hooligans.

'BARBAREN' kopt de grootste sportkrant La Gazzetta Dello Sport. 'Piazza de Spagna verwoest: arrestaties en gewonden' is de onderkop bij de opening van de krant. „Na de verwoesting door de Nederlandse hooligans is de stad vol wonden wakker geworden”, schrijft de krant op zijn website. „De alles in elkaar slaande Nederlanders. Een fenomeen van uitwedstrijden. Nederland heeft de strijd tegen het geweld thuis gewonnen, maar de harde kern van de Feyenoord-supporters leeft zich uit in het buitenland”, stelt de grootste Italiaanse sportkrant.

Ook andere dagbladen halen uit naar de Nederlandse hooligans. Zo koppen kranten met 'Roma getekend door barbaren' en 'de terugkeer van de barbaren'. Il Tempo heeft zelfs gekozen voor een Nederlandstalige kop: 'Nederlandse beesten'. De andere Romeinse krant Il Messaggero beschrijft hoe de stad is verwoest door de hooligans en analyseert waar fouten zijn gemaakt bij de politie die dit niet wist te voorkomen.

Plundering

Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de Sacco di Roma (Plundering van Rome) in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen.

Premier Renzi omschreef de meute 'supporters' gisteren ook al als 'barbaren'. Hij eist excuses van Feyenoord. De Italiaanse autoriteiten hebben tientallen supporters opgepakt en in sommige gevallen veroordeeld tot celstraffen en torenhoge geldboetes. Feyenoord-directeur Eric Gudde wijst erop dat de fans die geregistreerd waren zich in het stadion keurig gedragen hebben. Veel mensen met een stadionverbod reisden echter op eigen gelegenheid naar Rome.

Televisie

Op vrijwel alle nieuwswebsites zijn foto’s en filmpjes te zien waarop de vernielzuchtige Feyenoord-supporters in Rome zijn te zien. Ook de Italiaanse televisie laat continu beelden zien van de manier waarop La Barcaccia, de fontein onderaan de Spaanse trappen, gedeeltelijk door de supporters is is vernield en als een soort vuilnisbelt is gebruikt.

De Italiaanse media eisen eveneens dat Feyenoord excuses aanbiedt. De burgemeester van Rome Ignazio Marino vindt dat degenen die de schade hebben opgericht zelf voor de kosten moeten opdraaien.