Nieuws/Binnenland
859591
Binnenland

Kamervragen over moslimbijeenkomst Utrecht

Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben vrijdag Kamervragen gesteld over een benefietgala op 1 maart in Utrecht, waar onder anderen de omstreden sjeik Assim Al-Hakeem zal spreken. De parlementariërs willen van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten of er visa zijn verstrekt voor de buitenlandse gasten. Ook de VVD heeft om opheldering gevraagd.

Volgens de Kamerleden is de bijeenkomst in Utrecht vergelijkbaar met die in Rijswijk op 9 maart. Daar zouden zeven imams spreken. Drie van hen hadden al een visum voor Nederland, maar dat werd deze week ingetrokken na onderzoek door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Assim al-Hakeem komt uit Saudi-Arabië. Hij staat bekend als fundamentalist die vindt dat christenen en Joden moeten worden gedood als ze de profeet Mohammed beledigen. Een van de andere sprekers is de Nederlandse moslim Abdul-Jabbar van der Ven. Hij veroorzaakte ophef met zijn uitspraak dat hij niet zo rouwen als Geert Wilders zou overlijden. Hij zei eerder de Taliban te zien als dé vertegenwoordigers van de islam.

Het benefietgala in Utrecht is georganiseerd door hulporganisatie World Wide Relief in Hilversum. De bijeenkomst heeft plaats in Partycentrum Luxury in Utrecht Overvecht.