Nieuws/Buitenland
859710
Buitenland

Navalny moet 15 dagen de cel in

Kremlincriticus Aleksej Navalny moet vijftien dagen de cel in. Hij had in december mensen opgeroepen om deel te nemen aan een illegale demonstratie en dat mag niet, besloot de rechter donderdagavond in de Russische hoofdstad Moskou. De advocaten van Navalny lieten direct na de veroordeling van donderdag weten in beroep te gaan.

De demonstratie werd gehouden na de veroordeling van Navalny en zijn broer Oleg in een veel groter proces. De broers werden ervan beschuldigd dat zij in de jaren 2008 tot en met 2012 omgerekend 440.000 euro hebben verduisterd van twee ondernemingen, waaronder het Franse cosmeticaconcern Yves Rocher.

Oleg kreeg 3,5 jaar cel, Aleksej 3,5 jaar voorwaardelijk. Direct nadat het vonnis was uitgesproken en Navalny naar huis was gebracht, pakte hij de metro om zich bij de betogers te voegen. Via Twitter zou hij hebben opgeroepen om ook te komen.

Afgelopen dinsdag besloot de rechtbank dat de veroordeling van Aleksej werd gehandhaafd, al hoefde hij niet meer onder huisarrest te staan.