Nieuws

Efteling onthult spectaculaire nieuwe achtbaan

Een gigantische vrije val van bijna veertig meter, een halve looping gevolgd door een halve kurkentrekker, een omgekeerde kurkentrekker, een heuvel en een zeer scherpe horizontale spiraal. Dat worden de opzienbarende ingrediënten van een nieuwe spectaculaire achtbaan die de Efteling komende zomer gaat openen.

Het Brabantse sprookjespark deed het volledige baanverloop donderdagmiddag uit de doeken op een speciale persbijeenkomst. Afgelopen najaar werd al onthuld dat de nieuwe attractie een ‘dive coaster’ zal worden met het thema van een vervloekte mijn. De naam: Baron 1898.

Baron 1898 gaat ongeveer 90 kilometer per uur. Een ritje over de 500 meter lange baan duurt 130 seconden. Per uur kunnen zo’n duizend bezoekers gebruikmaken van de ride. Ze moeten wel minimaal 1.40 meter zijn om in te mogen stappen. De karretjes hebben geen bodem: de 18 passagiers per trein bungelen met hun voeten los boven de grond. In de tweede kurkentrekker, de zogeheten ‘Zero G-roll’, ervaren inzittenden zelfs even gewichtsloosheid.

Volgens kenners wordt ‘de Baron’ in een klap de beste achtbaan van de Benelux. Niet alleen vanwege de spectaculaire vrije val, maar ook omdat waaghalzen voorafgaand aan de rit door een angstaanjagend mijncomplex moeten lopen, waar ze eerst een mysterieuze show te zien krijgen.

De omgeving is zo ontworpen dat passerende bezoekers overal zicht hebben op de uitgestrekte baan. „Wij vinden het belangrijk dat er voor de personen die niet durven of nog te klein zijn ook iets te beleven valt”, zegt Efteling-directielid Olaf Vugts. „Het is alleen al een feest om te kijken naar de durfals die hier straks loodrecht naar beneden vallen.”

De bouwwerkzaamheden liggen op schema. Een openingsdatum is officieel nog niet bekend. Insiders verwachten dat de dive coaster eind juni kan gaan draaien