Nieuws/Buitenland
859988
Buitenland

'Taliban staan klaar om te onderhandelen'

De Taliban zijn bereid te onderhandelen over vrede in Afghanistan en die gesprekken zouden donderdag al plaatsvinden. Die boodschap komt via bronnen binnen de Taliban in Afghanistan en via het leger in Pakistan dat in het noorden van dat land vecht met de moslimextremisten.

Een eerste ronde van onderhandelingen zou donderdag plaatsvinden in Qatar tussen de Taliban en vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, meldde de Afghaanse Taliban. Amerika en Qatar hebben nog geen commentaar op dat nieuws gegeven.

Tot nu toe waren alle pogingen om te onderhandelen over vrede in Afghanistan vruchteloos. Een hoge Taliban meldde echter per telefoon vanuit Qatar dat gesprekken op gang zullen komen. „De eerste sessie vindt donderdag plaats en er komt een volgende op vrijdag”, zei hij. „Laten we afwachten wat er gebeurt.”

Uit Pakistan komen andere berichten. Daar zouden de Taliban hebben verklaard bereid te zijn in maart rond de tafel te gaan. „Maar deze zaken gaan niet zo snel en gemakkelijk”, aldus de functionaris van het leger.