Nieuws
860128
Nieuws

EO maakt toch géén excuses voor 'genezen homo'

Het leek erop dat de Evangelische Omroep (EO) haar excuses aanbood voor het omstreden interview met de 'genezen' homo Thony, maar niets is minder waar.

Presentator Andries Knevel zegt dat de omroep alleen sorry zegt voor de ophef die is ontstaan na het plaatsen van een interview met de 19-jarige Thony, die naar eigen zeggen door God is gered van zijn homoseksualiteit. Sinds hij zich weer richt tot God, valt de 19-jarige jongen plots niet meer op mannen en daar is hij maar wát blij mee.

'Gewoon een verhaal'

"Waarom zouden we excuses aanbieden?", vraagt Andries Knevel zich hardop af in het radioprogramma De Ochtend van Radio 1. "Het is gewoon een verhaal!" Er zouden onder het artikel genoeg andere verhalen van allerlei type homo's te vinden zijn: van heimelijke homo's tot christelijke jongens die ervoor uitkomen dat ze op mannen vallen en meer... Genoeg variatie voor de lezer, vindt Knevel.

De EO blijft dus achter het interview staan en bestrijdt het beeld dat door het interview ontstaat dat de omroep een oud toneelstukje opvoert met de boodschap: we hebben er weer één gered.

Dat mensen zich door het verhaal van Thony gekwetst voelen, vindt de omroep wel vervelend en daarvoor zijn de excuses aangeboden.

Uiterlijk, drugs en seks

Het interview gaat over Thony die, nadat hij uit de kast komt, een wild leven in gay clubs leidt dat vooral draait om uiterlijk, drugs en seks. Hij wilde zich om laten bouwen tot vrouw en ging daarmee zelfs al naar de huisarts. Na een nare ervaring op een wel héél heftig feest, hoort hij de stem van God, zo vertelt hij. Thony doet het wat rustiger aan en gaat weer naar de kerk.

Zijn relatie met zijn ouders wordt steeds beter, maar hij voelt zich nog steeds onrustig. Thony besluit zijn vriend te dumpen. "God sprak zo duidelijk tot mij dat ik de relatie moest beëindigen, dat ik het heb gedaan." Hij laat zijn oude leven volledig achter zich. "Nooit zal, kan, mag en wil ik nog een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht. God wilde dat ik weer volledig van Hem houd en dat ik voor Hem leef", zegt hij in het interview.

Kritiek

De EO kreeg veel kritiek over zich heen. Er kwamen op de website 400 reacties binnen onder het verhaal en het verhaal werd ook op sociale media flink gedeeld door boze lezers.