860135
Binnenland

Koper gevonden voor failliete dierenparken

De curator van de failliete dierenparken Zoo Parc Overloon, Aqua Zoo Friesland en Dierenpark Wissel in Epe heeft een koper gevonden: Libéma. Het Rosmalense bedrijf zegt garant te staan voor een gezonde exploitatie van de twee dierenparken in Leeuwarden en Overloon, die open zullen blijven. Het Dierenpark Wissel in Epe gaat dicht. De dieren worden herplaatst met behulp het Europese netwerk van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Volgens de curator, Piet Gunning in Velp, heeft Libéma van alle gegadigden het beste bod uitgebracht. Er is rekening gehouden met de belangen van de crediteuren, de continuïteit van de ondernemingen, het behoud van werkgelegenheid en het dierenwelzijn.

Eind januari liet Gunning weren dat „de kopers in de rij staan” voor de drie dierenparken die van het failliete Zodiac Zoos waren. De koper krijgt behalve beesten veel braakliggende grond. Elk van de drie dierenparken bezit tussen de veertig en zeventig diersoorten. Overloon heeft onder meer dwergnijlpaarden en cheetahs en Aqua Zoo bezit poedoe's (een hertensoort) en zeeberen. Wissel, dat dichtgaat, is bekend om de collectie piepkleine aapjes.

Libéma heeft naar eigen zeggen een goede naam in de dierentuinwereld door de jarenlange succesvolle exploitatie van Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk. Voor wat betreft Aqua Zoo en Zoo Parc Overloon ziet Libéma goede kansen voor een gezonde bedrijfsvoering. Voor Wissel is er volgens Libéma als dierenpark geen toekomst, wegens onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden en de ontoereikende omvang en kwaliteit van de dierenverblijven. Het park is daarom vanaf woensdag gesloten voor bezoekers. Entreetickets en kortingsbonnen van Dierenpark Wissel blijven tot 31 april geldig voor Overloon en Aqua Zoo.