860218
Binnenland

Expositieruimte Amsterdam Expo failliet

De expositieruimte Amsterdam Expo is failliet. De internationale exposities aan de Zuidas in Amsterdam trokken volgens directeur Peter Tabernal minder bezoekers dan gehoopt, laat hij woensdag weten.

De huidige expositie Giants of the Ice Age, een tentoonstelling over Neanderthalers en de dieren die tijdens de ijstijd leefden, blijft nog open tot en met de geplande einddatum 1 maart. Tabernal zegt bezig te zijn een akkoord te sluiten met schuldeisers in de hoop het faillissement op een nette manier af te wikkelen.

De Amsterdam Expo is de enige publieksattractie op de Zuidas in Amsterdam. Het bedrijf haalde internationale tentoonstellingen naar Amsterdam, over onder meer de Titanic, Lego en Toetanchamon.

De directeur zegt niet bezig te zijn met een doorstart.

Amsterdam Expo opende in januari 2012 met Body Worlds, een reizende anatomie-tentoonstelling die echte mensenlichamen en menselijke organen toont. Sinds januari vorig jaar heeft Body Worlds een vaste expositieplek aan het Damrak. Dit bedrijf staat helemaal los van Amsterdam Expo, benadrukt Tabernal.

De expositie met replica's van de schatten van farao Toetanchamon in 2012-2013 trok de meeste bezoekers. Daarna volgde nog een expositie over animatiestudio Pixar en objecten uit de Titanic. Vorig jaar was de Lego-expositie The Art of Brick een publiekstrekker.

Tabernal wijt het faillissement aan de locatie. De Amsterdamse Zuidas is een kantorenpark waar vooral banken en advocatenkantoren zijn gevestigd. Daardoor kwamen er minder bezoekers dan verwacht.