Nieuws/Binnenland
860263
Binnenland

Financiële problemen door duurdere medicijnen

Ziekenhuis zelf ziek

Het ziekenhuis te Hengelo, onderdeel van de ziekenhuisgroep Twente.

Het ziekenhuis te Hengelo, onderdeel van de ziekenhuisgroep Twente.

Amsterdam - Ziekenhuisgroep Twente staat op omvallen. Zonder maatregelen is het geld binnen een jaar op. Het bestuur heeft nog geen herstelplan, terwijl dat uiterlijk 1 oktober klaar had moeten zijn.

Het ziekenhuis te Hengelo, onderdeel van de ziekenhuisgroep Twente.

Het ziekenhuis te Hengelo, onderdeel van de ziekenhuisgroep Twente.

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Het bestuur beweert dat de financiële problemen zijn veroorzaakt door steeds duurdere medicijnen en snoeihard onderhandelen door zorgverzekeraar Menzis. In een reactie zegt Menzis met het ziekenhuis in gesprek te zijn over de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) duikt dit jaar in de rode cijfers. Naar schatting zal er 5 miljoen euro verlies worden geleden. De banken, ING en ABN Amro, hebben beloofd het ziekenhuis voorlopig nog te steunen, maar eisten wel dat het bestuur uiterlijk 1 oktober met een herstelplan zou komen. Die deadline is niet gehaald.

De ZGT sluit niet uit dat er banen geschrapt zullen worden. Op de twee locaties in Almelo en Hengelo werken in totaal zo’n 3400 mensen. Het ziekenhuis wil al vanaf volgend jaar het resultaat met 10 tot 15 miljoen euro verbeteren. Een woordvoerder laat weten dat het personeel op 31 oktober zal worden geïnformeerd over het herstelplan. De maatregelen moeten daarna nog wel concreet worden uitgewerkt.

Woensdag meldde De Telegraaf al dat vijftien ziekenhuizen ernstige financiële problemen hebben. Ze houden steeds minder geld over om te investeren in moderne medische apparatuur en digitale vernieuwing. Dat blijft mogelijk niet zonder gevolgen, zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht: „Dat zou ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van zorg. Omdat de marges bij ziekenhuizen smaller worden, blijft er minder geld over om te investeren. Terwijl die manieren van zorg wel als prettiger kunnen worden ervaren voor de zieke.”

Ziekenhuizen gaan overigens zelden failliet, zegt Herman Bellers, directeur van het Waarborgfonds voor de Zorgsector. Soms wordt een zwak ziekenhuis overgenomen, zoals in 2013 het Slotervaartziekenhuis. Bellers: „Het laatste faillissement waarmee wij te maken hadden was dat van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse, in 2013. Dat kostte ons bijna dertig miljoen. Daar moet je er niet te veel van hebben.”