Nieuws/Binnenland
860401043
Binnenland

Monogame homoseksuele mannen mogen vanaf 1 september bloeddonor zijn

Een bloeddonor geeft bloed bij de bloedbank Sanquin in Groningen.

Een bloeddonor geeft bloed bij de bloedbank Sanquin in Groningen.

Den Haag - Homoseksuele mannen in een monogame relatie mogen vanaf 1 september bloeddonor zijn. Dat maakt minister Van Ark (Medische Zorg) donderdag bekend.

Een bloeddonor geeft bloed bij de bloedbank Sanquin in Groningen.

Een bloeddonor geeft bloed bij de bloedbank Sanquin in Groningen.

„Ik vind dat het gedrag van mensen bepalend moet zijn bij het doneren van bloed en niet iemands geaardheid”, zegt Van Ark. In overleg tussen de VVD-bewindsvrouw, Sanquin, COC en de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) is donderdag vastgesteld dat per 1 september ’mannen met een vaste partner van hetzelfde geslacht’ bloed kunnen doneren.

Minimaal risico

Sanquin concludeert uit onderzoek dat het risico op overdraagbare infecties via bloed minimaal is, bij het aangepaste donorselectiebeleid worden geen problemen verwacht voor de veiligheid van bloed. „Het is dan ook belangrijk dat mannen die een vaste relatie hebben met een andere man nu ook bloed kunnen doneren”, zegt Van Ark. „We zijn er nog niet, maar dit is een stap in de goede richting.”

Tijdens het overleg is gesproken over de veiligheid van bloed doneren, meldt het ministerie van VWS. „In het gesprek is het belang van de veiligheid van de bloeddonaties en het onnodig uitsluiten van veilige donors besproken. Belangrijk hierbij is dat Sanquin het verantwoord vindt om de wijziging door te voeren zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van de bloedvoorziening. De risico’s op overdraagbare infecties via bloed blijven laag.”

Testen

Toch schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer dat ze daar wel oog voor heeft. „De zorgen van de patiënten over de eventuele risico’s hebben mijn aandacht. Ik benadruk dat Sanquin alle bloeddonaties volgens de laatste stand van de techniek en wetenschap op de aanwezigheid van infecties test.” Ook monitort Sanquin doorlopend de mogelijke effecten van de wijziging. „Ik heb er daarom vertrouwen in dat de veiligheid van de bloedvoorziening niet in het geding komt.”

Vanuit de Tweede Kamer werd eerder aangestuurd op regels die meer rekening houden met iemands gedrag, in plaats van de geaardheid. Van Ark schrijft aan de Kamer dat deze stap niet het eindpunt hoeft te zijn. „Het eindpunt is wat mij betreft dat individueel risicogedrag leidend is en niet iemands geaardheid.”