860493
Binnenland

Amsterdams GVB wil Oost/Westlijn

De Noord/Zuidlijn is nog in aanbouw, maar het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) droomt nu al van een Oost/Westlijn. De metroverbinding zou moeten lopen van IJburg via Osdorp naar Schiphol.

Dat zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen in gesprek met het Financieele Dagblad. Van Huffelen wil met behulp van de nieuwe lijn de bereikbaarheid van Schiphol vergroten. Dat zou ook kunnen door de Noord/Zuidlijn vanaf station Zuid naar het vliegveld door te trekken.

Hoofdpijndossier

De metroverbinding is volgens de GVB-directeur nodig, omdat de huidige treinverbinding ontoereikend is: ,,Er komen ontzettend veel reizigers van Schiphol. Die willen niet altijd op het Centraal Station of station Amsterdam-Zuid uitkomen."

President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol reageert instemmend op het plan. ,,Er moet meer geld worden geïnvesteerd in de ov-verbinding tussen de regio Amsterdam en Schiphol'', vindt Nijhuis. Hij beschouwt het als 'een belangrijk signaal' dat ook het GVB de noodzaak inziet van een betere ov-verbinding. ,,Nu de politiek nog'', reageert Nijhuis. ,,Schiphols insteek is helder: we moeten het gewoon doen.''

De Noord/Zuidlijn is een hoofdpijndossier voor Amsterdam. De aanleg van de metrolijn kostte honderden miljoenen meer dan begroot, onder andere door schadevergoedingen voor eigenaren van huizen die verzakten door de aanleg van de lijn. Ook zal de lijn veel later dan gepland worden opgeleverd.