860730
Binnenland

Goed nieuws voor patiënten die hulpmiddelen gebruiken

Hulpmiddelen maken het dagelijks leven van patiënten makkelijker en daardoor blijft deelname aan de samenleving mogelijk. Om deze reden moeten patiënten zelf kunnen kiezen welk hulpmiddel ze gebruiken.

Dat schreven Patiëntenfederatie NPCF en andere patiëntenorganisaties vorige week aan de Tweede Kamer. Die behandelde in een commissievergadering het hulpmiddelenbeleid.

Onze oproep heeft succes gehad. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt met de patiëntenorganisaties dat er meer beslisruimte moet komen voor patiënten.

Waarom vergoedt de verzekeraar dit niet?

En dat is maar goed ook, want wij krijgen steeds vaker te horen dat patiënten niet begrijpen waarom zij geen vergoeding krijgen van de zorgverzekeraar als zij een hulpmiddel kiezen dat hen goed bevalt. Ik merk tenminste dat zorgverzekeraars patiënten ontmoedigen als ze een hulpmiddel willen dat niet de voorkeur heeft van de verzekeraar. Dat is niet goed.

De patiënten weten immers zelf het beste welk hulpmiddel bij hen past. Ik roep nu de minister op om die ruimere keuzevrijheid voor de patiënten snel te regelen. Ik begrijp best dat verzekeraars op de kosten moeten letten, maar het mag er niet toe leiden dat patiënten geen maatwerk kunnen krijgen.  

Want het gaat om voor de patiënt belangrijke zaken als voedingssystemen en alles wat daarbij hoort, katheters, stomazakjes, glucosemeters, diabetes teststrips, incontinentiemateriaal en om gehoorhulpmiddelen. Die helpen patiënten volwaardig onderdeel te blijven van de samenleving. En dat gun je natuurlijk iedereen.Bijwerkingen van implantaten

Wij hadden trouwens nog een verzoek aan de Tweede Kamer. En dat lijkt het ook te halen. Wij willen dat het landelijk register voor bijwerkingen van implantaten wordt ondergebracht bij het Lareb. Dat is het landelijke registratiecentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen. Het Lareb is deskundig als het gaat om bijwerkingen. Mij lijkt het dan logisch als het Lareb ook bijwerkingen van implantaten gaat registreren.

Ik ben blij dat minister Schippers van Volksgezondheid dat nu gaat uitzoeken.