Nieuws/Binnenland
860830
Binnenland

Excuses EO voor 'bekeerde' homo

De EO heeft excuses aangeboden voor de ophef die ontstond over het verhaal van een 'bekeerde' homojongere.

De website van de omroep publiceerde vorige week het verhaal van Thony Kraamer. De 19-jarige jongeman vertelt hoe hij jarenlang homoseksueel was, totdat 'God ingreep.'

,,Ik was elk weekend in de meest ordinaire gay clubs te vinden. Ik danste op het podium, verkleedde me als vrouw, gebruikte harddrugs, had het ene vriendje na het andere en ging vreemd. Ik deed letterlijk alles wat God verboden had."

Thony komt na een aantal wilde jaren dankzij een goddelijke interventie tot het inzicht dat hij beter als hetero kan leven, zo vertelt hij. ,, Nooit zal, kan, mag en wil ik nog een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht. God wilde dat ik weer volledig van Hem houd en dat ik voor Hem leef. Voor deze periode was ik gedoopt met water, maar nu ook met de Heilige Geest. En dat gaat veel dieper. Het veranderde mijn leven compleet.”

Het verhaal leverde veel heftige reacties op. Veel mensen stoorden zich aan het beeld dat van de gayscene wordt neergezet, een wereld waar alles alleen maar om drugs en seks zou draaien. Maar ook de suggestie dat je als homoseksueel bekeerd dient te worden, stuitte op veel verzet en onbegrip.

De EO biedt nu op haar website excuses aan mensen aan die zich erdoor gekwetst voelen. ,,Thony raakte bij veel homoseksuele lezers snaren van afwijzing, vervreemding en verdriet. Dat mag nooit het gevolg zijn van een verhaal, hoe oprecht onze bedoeling ook was. Juist rond het onderwerp homoseksualiteit proberen we zo goed mogelijk de diverse opvattingen een plek te geven, omdat we homoseksuele (christen)jongeren willen bemoedigen volop zichzelf te zijn."