Nieuws/Binnenland
860884
Binnenland

'Het komt wel heel dichtbij'

„Ik lag in bed en dacht: welke idioot is nu nog bezig met vuurwerk? Ik heb er niks achter gezocht, maar de volgende ochtend hoorde ik dat vlak om de hoek een vrouw was doodgeschoten. Dan komt het natuurlijk heel dichtbij. Wat als het overdag was gebeurd, als er heel veel kinderen in het speeltuintje waren?“

Het is een van de verhalen die maandagavond te horen waren in het Amsterdamse theater De Meervaart, waar een paar honderd stadsbewoners, publicisten, journalisten en kunstenaars bijeen waren naar aanleiding van de recente liquidaties in de stad.

„Inmiddels zijn we als inwoners heel wat gewend”, zei schrijver Abdelkader Benali. „Je weet niet beter of het hoort bij Amsterdam.” Veel mensen zijn er volgens hem nuchter onder. „Het leven, min een leven, gaat gewoon verder. Maar er is wel iets van onzekerheid geslopen in die nuchterheid. Het komt wel heel dichtbij.”

Een andere man in de zaal was begin dit jaar ook getuige van een liquidatie. „Ik had daarna wel angst, want wij Marokkanen lijken heel erg op elkaar en het komt nu wel heel dichtbij ook met die persoonsverwisselingen.”

„In 2009 werd ik voor het eerst geconfronteerd met een liquidatie”, vertelde een vrouw in de zaal die criminele jongeren begeleidt. „De oorzaak was een mislukte drugsdeal. De jongeren die daaromheen hingen, toen achttien of negentien jaar oud, zijn inmiddels allemaal overgestapt naar de georganiseerde misdaad. Ik houd het stadsdeel hiervoor verantwoordelijk, dat deze groep als verloren beschouwde. En die verloren groep houdt nu heel Nieuw-West wakker.”

De avond was een initiatief van De Meervaart en bewonersorganisatie Eigenwijks in Nieuw-West. De afgelopen maanden is de stad getroffen door meerdere liquidaties, waarvan een aantal in Nieuw-West. Op het podium stonden naast Benali onder anderen hoogleraar Herman Pleij, woordkunstenaar Akwasi en voorzitter van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie in Nieuw-West, Achmed Baâdoud.