Nieuws/Buitenland
860908
Buitenland

Egypte: coalitie moet IS in Libië aanvallen

De roep om internationaal ingrijpen in Libië sinds aanhangers van Islamitische Staat daar 21 koptische christenen uit Egypte onthoofdden, neemt steeds luidere vormen aan. Egypte bombardeerde in de nacht van zondag op maandag onmiddellijk stellingen van de extremisten. Op diplomatiek vlak heeft Caïro contact gezocht met Parijs om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurd ingrijpen.

President Abdel Fattah al-Sisis belde maandag met president François Hollande. Beide landen sloten recentelijk een deal voor omvangrijke wapenleveranties ter waarde van 5,2 miljard euro. Het behelst de levering van gevechtsvliegtuigen, een marineschip en raketten.

Internationaal is met afschuw gereageerd op de moordpartij waarvan zondag beelden werden vrijgegeven. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dit weekeinde dat zijn land bereid is meer dan 5000 militairen onder VN-mandaat naar Libië te sturen om Islamitische Staat een halt toe te roepen. „IS is nog maar 350 kilometer van onze kusten verwijderd”, aldus Roberta Pinotti. Premier Matteo Renzi hield maandag wat meer een slag om de arm. Rome zal een inzet met instemming van de Veiligheidsraad overwegen.

Rouwdienst

Egypte wil liever niet zo lang wachten. Het bombardeerde samen met de Libische luchtmacht trainingskampen en opslagplaatsen van IS. Tussen de veertig en vijftig leden van de terreurgroep zouden zijn omgekomen, aldus een commandant van de Libische luchtmacht. Caïro heeft de internationale coalitie die nu IS in Syrië en Irak bestookt, opgeroepen dat ook in Libië te doen.

Duizenden mensen kwamen maandag af op een rouwdienst voor de vermoorde koptische christenen. De plechtigheid had plaats in een koptische kerk in al-Our, een dorp ten zuiden van Caïro. Ruim de helft van de gedode Egyptenaren was afkomstig uit het dorp. Volgens een aanwezige hadden zij allemaal ongeveer dezelfde achtergrond: het waren mannen die moeite hadden de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom vertrokken ze naar het buurland om te werken.