Nieuws
860918
Nieuws

Bont weekend

'Hier vieren we carnaval!'

Op onze oproep waar en vooral waarom u op een bepaalde plek in ons land carnaval viert, stroomde de mailbox direct vol. Met allerlei leuke suggesties, de eeuwige strijd tussen noord en zuid en leuke foto’s van feestvierende carnavallers. Op deze pagina’s een greep van noord naar zuid en oost naar west uit de talloze antwoorden.

 

Voorpret 

Tamara de Kruijs neemt ons mee naar het puntje van Noord-Holland: Den Helder. ,,Maar in de tijd van carnaval heet het hier Waaienburg! Al geruime tijd van tevoren begint hier de voorpret, het is alleen al een sport om kaarten te bemachtigen voor het feest dat vier dagen lang losbarst in Bastion Pierre. Al eerder maakt carnavalsvereniging De Krabbetukkers een ronde in Den Helder langs verzorgingshuizen en ziekenhuis om de mensen daar ook het carnavalsgevoel te geven. Geweldig feest, elk jaar weer een reünie van mensen uit Den Helder en omstreken. Alaaf..."

 

Boerenbruiloft

 

Eentje van 'boven de rivieren': Hanneke van Wieringen vindt dat we naar Noordwijkerhout moeten komen. ,,Van donderdag tot en met dinsdag is het hier één groot feest! Om u een indruk te geven: van een seniorenmiddag tot een grootse optocht die 2,5 uur duurt. Van kindermiddag tot kroegentocht en niet te vergeten de boerenbruiloft met een maaltijd van boerenkool en worst voor 1500 gasten! Een vermelding waard toch?''

 

Bolhoedjes 

'The place to be tijdens het carnaval is Eindhoven', vindt Mariejanne Broek. ,,En wel in het Pullman-hotel bij carnavalsvereniging De Bolhoedjes. Ook op de vrijdag voorafgaand aan het carnaval, de 'drie uurkes voaraf', zijn supergezellig. We kijken al lang uit naar dit weekend!''

 

 

Windstreken 

In het uiterste noordelijke puntje van Flevoland ligt het dorpje Rutten. „Hier wordt elk jaar een vier dagen lang carnavalsfeest gevierd door carnavalsvereniging De Leut d’elvers. Omdat Flevoland er heel vroeger nog niet was, en is gemaakt door de mens, zijn er uit alle windstreken bewoners gekomen. Dit heeft dan ook vele tradities en gewoonten met zich meegebracht. Een daarvan is het carnavalsfeest dat oorspronkelijk uit het zuiden komt. Dat dit nu zijn eigen plekje heeft gevonden, maken de Leut d’elvers uit Rutten elk jaar duidelijk met één van de grootste optochten in het noorden”, laat Eric den Dekker weten.

 

Wereldrecord 

Records zijn er om gebroken te worden. Veel carnavalsverenigingen wagen zich daar dan ook tijdens het ’feest der feesten’ aan. Zoals de Fienpreuvers uit Holten. „De twee succesvolle pogingen waarbij het wereldrecord ‘Langste polonaise’ en het wereldrecord ‘Speedkroegentocht’ werden verbroken smaakten naar meer”, zegt Arjan Schorfhaar: „Dit jaar zal het wereldrecord ‘Langste Fietspolonaise’ worden verbroken. De deelnemers, verkleed in carnavalstenue, zullen per fiets een traject afleggen waarbij zij gezamenlijk door middel van een lat met een hand waarmee je contact met je voorganger maakt, een niet onderbroken polonaiselint vormen. De verwachting is dat we hiermee uiteindelijk een fietsende polonaise kunnen vormen met een lengte van 555 meter. De start is maandag 16 februari om 13.30 uur bij hofbar Boer Biet.”

 

Vudel… 

Sally Hommeles hield het kort maar krachtig: „Carnavallen op het Vudelfeest in Veghel, Noord-Brabant. Vudel is de combinatie tussen de dorpen Veghel-Uden."

 

Optocht 

Maik Reijnders vinden we zondagavond 15 februari bij de oudste verlichte optocht van Nederland. In Berghem (Noord-Brabant) vanaf 19.00 uur.

 

Tips 

Suzanne Drost van der Hoeven duikt samen met haar vriendinnen Marouscha en Gertie als Phyona, Lous en Bernies onder in het feestgedruis in Oeteldonk (Den Bosch). „We geven mensen dan tips waar ze moeten zijn in het mooie Oeteldonk. Het levert hilarische gesprekken op. Tips? Ga niet op een weekenddag, verkleed je echt goed, wees open en dan vind je het feest. Zwier door de stad (ook in kroegjes die je normaal overslaat) en denk er aan: leuk aangeschoten mag, maar niet dronken (toch wel een misvatting).”

 

Meerbonken 

Al 42 jaar bestaat carnavalsvereniging De Meerbonken in Hoofddorp, laat Ina Baas weten. „De enige nog overgebleven echte carnavalsvereniging in de Haarlemmermeer! Dit jaar wordt onze vereniging geleid door Prins Karbonkel de 42e Ben, Prinses Patricia en Adjudant Ben. 14 februari is de sleuteloverhandiging en dan heet Hoofddorp heet tijdens dit weekend Meerbonkendorp. Vanmiddag starten we met kindercarnaval! Geloof mij maar, bij ons is het niet minder gezellig dan in het zuiden!”

 

 

Sinaasappels 

„Beste redactie”, zegt Karin Frenken. „Als jullie willen proeven van de 'vasteloavend' in Limburg moeten jullie op zaterdagavond in Sittard zijn. Vanaf 19.00 uur begint op de markt ’Het kanon van het balkon’, een muzikale happening met Limburgse artiesten, waaronder de in Limburg bekende Beppie Kraft uit Maastricht. Supergezellig! Op zondag de grote optocht, op maandag ’appelsiene sjmiete’ waarbij er sinaasappels worden uitgedeeld, een oud gebruik van vroeger toen de mensen extra vitaminen nodig hadden! En op dinsdag ’troote concour’, allemaal kleine orkestjes die door de stad spelen! Ga het zien, proeven en beleven.”

 

Zeeland 

„Zo jammer dat er bij het woord ’carnaval’ alleen aan Brabant en Limburg gedacht wordt en Zeeland vaak wordt vergeten”, meldt Sabine Cornelissens. „Ik zal zelf die dagen vooral te vinden zijn in Kloorianenland (Kloosterzande) en omstreken, met niet te vergeten op dinsdag de grootste optocht van Zeeland! Wist je dat Klooster dit jaar wéér meedoet met de wedstrijd voor carnavalshit van het jaar? Deze keer met de Ginobees (’Ik blijf op Klooster vannacht’). Ook in Zeeland houden ze van een feestje!"

 

Wellness 

„Al twintig jaar doen wij mee met de optocht van de Kloosterwiekers in Ter Apel! Wij hebben de grootste carnavalsoptocht van het noorden”, beweert Arjan Jongstra. „Onze groep de Feestneuzen is niets te dol. Wij zaten vorig jaar in ons eigengemaakte zwembad! Dit jaar is een heus wellnesscentrum met warmwaterbad en sauna ons domein!”

 

Friesburg 

„Als Fries ben ik al vijf jaar gelukkig met mijn mooie Limburgse Lotte en vieren we al jaren vasteloavend met mijn schoonouders in Blerick onder de rook van Venlo”, laat Nick Bons weten.

 

Grootste 

En weer treffen we een verenigingsvoorzitter die zeker weet dat juist zij het ’grootste carnaval in het noorden vieren’! In Barger-Compascuum deze keer, zegt Aad Sijtsma van Stiekelzwien. „Met vandaag de optocht vanaf 14.00 uur en vanaf 20.00 uur Van Kroegie tot Kroegie met Prins Iegel de 49ste, de Prinses, Hofdames en de Raad van Elf. Op zondag is er een rondgang langs de zieken en ouderen en daarna tot laat een gezellig feest in café de Kloeck. Op maandag is er de Rozenmontag Optocht met hopen we zo’n tachtig praalwagens en twintig individuele groepen. Dinsdagavond de afsluiting van ons carnavalsfeest en woensdag is het opruimen en haring happen!”

 

Mariken 

Jochem Stevens weet het zeker: „Ook zuidelijk Gelderland kan er wat van! In Nijmegen (Knotsenburg) vieren we Das Mariken’s Bierfest in het Marikenpaleis. Zondag is er de jaarlijkse optocht en het straatcarnaval. Maandag ‘Ga mee van café naar café’ (de jaarlijkse dweilmiddag/kroegentocht) en op dinsdag is het ’Mariken Droait Deur’ met dit jaar als afsluiter De Sjonnies en Bennie Solo. Kortom, ook buiten Limburg en Brabant is er genoeg te beleven!”

 

Fruhshoppen 

De Liemers, een katholieke enclave gelegen tussen de Duitse grens, de Rijn, de IJssel en de Oude IJssel, is een gebied met zo’n 100.000 inwoners. „De grootste gemeenten zijn Zevenaar, Montferland, Duiven, Rijnwaarden en Westervoort. In Zevenaar (Boemelburcht) kun je op maandag Fruhshoppen als nergens anders. Op dit feest komen duizenden mensen af. Voor de optocht op carnavalszondag moet je in Montferland zijn, in ’s-Heerenberg (Waskuupenstad) of in Didam (Diedeldam). Kortom, in de Liemers wordt carnaval gevierd zoals het gevierd moet worden…”, mailde Lidy Hetterscheid ons.

 

Het beste 

En dan… Maastricht natuurlijk. „Carnaval in Maastricht is het beste wat je kan overkomen”, zeggen Aggie en Stan Frijns onverbloemd. „Laat je meevoeren en dompel je onder tussen alle kleurrijke mensen. Iedereen is gelijk, iedereen praat met elkaar. Zing mee, neem een pilsje en geniet. Op zaterdag wordt Prins Carnaval Odin de eerste in optocht van het station gehaald en volgt in het stadhuis de sleuteloverdracht. Op zondag wordt de vastelaovend officieel ingeschoten en wordt het Mooswief opgehangen. Het feest gaat nu non-stop door met optochten en alles wat erbij hoort. Als je nog een beetje energie over hebt, ga je op woensdag ’hieringe biete’, een cadeautje van de kasteleins en laat je je nog een keer meenemen in die heerlijke roes en dan is het echt voorbij en zul je weer een jaar moeten wachten!”