Nieuws
860925
Nieuws

Selfiestick op steeds meer locaties verboden

De selfiestick is op veel plekken in het buitenland verboden en is nu ook niet meer welkom in Het Stedelijk Museum, de Hermitage en alle Plopsaland-pretparken in Nederland, België en Duitsland. "Het risico op ongelukken is veel te groot", zegt woordvoerster van Plopsaland Liesbeth Van Wachbeke.

De selfiestick: je kan er bij evenementen en attracties niet meer omheen. Steeds vaker klikken mensen hun smartphone op de populaire stok om een foto van zichzelf te maken. Tot grote frustratie van omringende mensen, wiens zicht wordt ontnomen door de foto-gadget. Inmiddels schiet de Japanse uitvinding haar doel voorbij. De Plopsa-pretparken doen de fotostok in de ban, omdat het een gevaar kan zijn voor mensen en attracties, meldt Het Laatste Nieuws.

Woordvoerster Van Wachbeke:  "Het gaat om een preventieve maatregel die geldt voor alle attracties. Het risico op ongelukken is te groot. Niet alleen voor de bezoekers, ook voor de mechaniek van de attracties, waar zo'n stick in kan vastraken. Ook paraplu's en vlaggen zijn om die reden trouwens verboden in attracties."

Amsterdamse musea verbieden de selfiestick, omdat ze het risico op beschadiging van de kunstwerken te groot vinden.

Verbod in stadions

Eerder werd de selfiestick ook al verboden bij de Australian Open, omdat de stok voor te veel afleiding voor de tennissers zou zorgen. In een aantal stadions in Engeland mogen supporters de stick niet meenemen omdat het kan fungeren als wapen.

Concert filmen

Trendwatcher Martijn Konings denkt dat de selfiestick binnenkort ook verboden gaat worden bij concerten. Niet alleen omdat het het zicht van andere bezoekers bederft, maar omdat smartphones tegenwoordig zulke kwalitief hoge filmpjes kunnen maken. In de Amsterdamse Ziggo Dome geldt al een verbod.

Konings: "De beeld- en geluidskwaliteit van een met een selfiestick gemaakt filmpje zijn zo goed dat je er een schitterende opname van een liveconcert mee kan maken. Gooi zo'n opname op het internet, nog voor een tournee van een artiest ten einde is, en er zullen vast mensen zijn die redeneren: 'Waarom zou ik nog geld uitgeven voor een concert of een live-dvd als ik op de computer toch alles kan downloaden?'"

De Ziggo Dome geeft als reden voor het verbod dat mensen tegenwoordig altijd maar willen vastleggen waar ze heen gaan, meldt het Parool. Een verklaring van de muziekhal luidt: 'We vinden dat je ook moet kunnen genieten van het moment zelf. Als zo'n selfiestok het zicht van concertgangers belemmert, dan verpest het de sfeer.'